‘Zomer’ in Limburg, Johannes&Olivier én een gast met bijzondere foto’s van 50 jaar geleden…

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar vorige week en de dagen ervoor waren toch helemaal geweldig? De bloesem knalde uit de knop en je hoorde de heg en vooral het gras groeien! Onze boomgaard stond er met de vele bloesem dan ook prachtig bij, een feestje om er te zitten.

Ook heerlijk om het weer ’s te maaien. Veel mensen vragen of ik dat doe op zo’n ‘zit-maaier’ hahahaha. Nou, ik denk dat ik dan zo de wei inrij want het is best schuin hier. Nee, heerlijk achter een (flinke) maaier met zo’n verzamelbakje voor het gras. Dat gaat binnenkort -plop- over het hek voor onze koeien. Wellicht denk je dat dit maaien heel eenvoudig is maar nee. Ik maai hier altijd verschillende motieven in, jawel! Met een looppad, een gedeelte met alleen maar gele paardenbloemen, blauwe bloemen (geen idee wat). Kortom, er is over nagedacht…. Kost weliswaar wat tijd maar dat is er in overvloed dus doe er iets mee. Iets creëren geeft immers voldoening en het oog wil ook wat. Het enige nadeel van deze aanpak is dat je sommige delen straks niet meer met de machine kunt maaien maar met de bosmaaier, dit vanwege de lengte. Nou zegt lengte niks…maar met maaien gelden toch andere wetten. En zo blijf je lekker bezig…

Gelukkig heb ik meer dan leuk gezelschap van onze ‘Security Officer’ en ‘Hoofd Entertainment’, Boy Hoogland !

Maar dus veel buiten geweest, veel gewandeld, wilde bloemen gepland voor de vlinders en bijen en, nu ik er weer aan denk, me wild geërgerd aan al die gele velden hier in de buurt en het hele land. Volgespoten met glyfosaat. Schijnt niet zo’n heel gezond middel te zijn. Tenminste, Bayer heeft een flinke boete van 70 miljoen gekregen ivm een case over kanker… Zou mooi zijn als ook de lokale en provinciale overheid in gesprek gaan met de boeren en andere instanties over het gebruik of beter over het niet meer gebruiken ondanks dat dit nog 5 jaar mag !!!. Daar moet iets op te vinden zijn.

Tussendoor ook nog even een ‘broer & zussen dag’ gehad, erg gezellig. We hebben elkaar ‘halverwege gevonden’ in Den Bosch. Wat een leuke stad is dat toch. Veel historie, genoeg restaurantjes en eetzaken. En natuurlijk een prachtige kathedraal.

Uiteraard gaat het dan over nu maar ook over vroeger. Zo hebben wij eind jaren 50 tot 1964 in Blerick (bij Venlo) gewoond. Daar zijn mijn broer Geert en ik ook geboren In ’64 zijn wij naar Zeist verhuisd. . Onze ouders hadden in Blerick een klein hotel, Hotel Hoogland. Ik meen 7 kamers, een bar/restaurant én de onvermijdelijke Limburgse kegelbaan. Uiteraard kwam er een foto uit die tijd op tafel waar mijn vader nog op staat in gesprek met een tante (meenden wij te herkennen):

Tegenwoordig ziet het er zo uit aan de Antoniuslaan….zeer bekend voor de lezers en vrienden uit Venlo, (o.a Hay Janssen en de hele familie!)

De zomerse temperaturen en het vele zonlicht zorgden ook voor deze ongewone foto van Jeannette. Terijl wij in de huiskamer van het grote huis zaten de eten keek ik even naar links op de muur en zag deze schaduw. Kan zo in Toscane of Dordogne zijn gemaakt, toch?

Een wel zeer bijzondere ervaring was de komst van een gast. Zoals gezegd, wij woonden in Zeist en daar speelden wij heel vaak bij de familie Graal aan de Platolaan. Anita Graal zat bij mij in de klas, Enno Graal bij mijn broer Geert. Enno had het Hans&Grietje huisje gehuurd én had een oud fotoboek meegebracht.

Het waren foto’s van een kinderfeest bij hún thuis. En niet zomaar een kinderfeest. Je moet weten dat ik ook in mijn hele jonge jaren best wel actief was. Ik organiseerde werkelijk van alles. Wielerwedstrijden, ( deed geen hond aan mee maar leuk om te organiseren) sponsor lopen, en later ook schoolfeesten, acties voor de natuur tot ‘zomaar’ feestjes. Zo ook dit buurtfeest bij de familie Graal thuis. Ik moet een jaar of 7-8 geweest zijn en daar had Enno foto’s van meegebracht die ik werkelijk nog nooit had gezien in de afgelopen 50 jaar! Niet alleen organiseerde ik het feest met andere kinderen maar ik verzorgde ook de muziek…..

en voerde samen met m’n zus Karin ook nog een act op…

Je ziet, ik ben niets veranderd in die 50 jaar hahaha!!

We hadden best succes en heel veel plezier. De ouders volgens mij ook want ik kan me nog wel herinneren dat er flink wat door ging. Wij kunnen er dus ook niets aan doen eigenlijk, onze generatie is gewoon erfelijk belast… Wellicht zijn er lezers uit Zeist die zichzelf of anderen herkennen.

Ook bijzonder bleek een andere foto van het kindergezelschap…

Enno vroeg aan mij of ik wist wie het donkere jongetje was, links, midden op de foto…. die woonde daar ook in de straat en dus aanwezig op dit kinderfeest.

Het is René Klijn die ruim 25 jaar geleden (1992) bekend werd bij Paul de Leeuw met z’n lied ‘Mister Blue’ dat direct een hit werd. Hij overleed niet veel later aan aids. Voor wie dit bijzondere moment wil terugkijken: https://www.youtube.com/watch?v=nJw1LKFG5M4

Tja, weer zo’n bijzondere ontmoeting hier in Vijlen, ditmaal met lagere school vriend Enno Graal. Dat maakt het hier ook zo leuk moet ik zeggen. Het gaat om contacten en ontmoetingen met leuke mensen. Gasten die al voor de 4e of de 5e keer terugkomen, of juist voor het eerst maar met mooie verhalen of ‘mee komende gasten’ met de boeker, waarbij je bij het afscheid zegt “U heeft zo’n bekend gezicht, bent u familie van Ed van Thijn?” Nee, ik ben schrijver, ik heet Mak, Geert Mak. ( goeie beurt inderdaad) Of 2 weken terug, (en daar komen we dan net voor vertrek pas achter) , een bekende musical ster die we niet herkend hadden maar wel bijzonder gezellig mee hebben gekletst hahaha. Tja, we lezen de roddelbladen niet en kijken geen shownieuws maar Netflix. Wel lekker rustig voor de gasten en zo hoort het ook tenzij ze zelf iets gaan posten of melden.

Zoals bekend mag ik regelmatig bij bedrijven en op congressen spreken over #Hostmanship en Klantvriendelijkheid. Zo mocht ik spreken voor 60 managers van de enorme Jumbo organisatie die op hun beurt weer 650 winkels aansturen! De dag was op een geweldige locatie: Fort bij Vechten in Bunnik. Ik was er nog nooit geweest maar als je in de buurt woont, ga een kijkje nemen, Heel bijzonder. Bovenstaande foto was een soort 4 meter hoogstandbeeld gemaakt van….riet. Prachtig!

Ook erg mooi is het Westland. Hier was ik uitgenodigd om te spreken voor 120 recreatie ondernemers. Je denkt hier wellicht alleen aan kassen maar daar is me toch een groot en lekker strand! Voor wie niet de patat lucht van Scheveningen wil, is dit écht een paradijs en dat midden in de Randstad!

Maar zonder àl te chauvinistisch te zijn, blijven deze vergezichten hier in en rondom ons huis binden & boeien, toch? Even de Iphone legen….

Het trekt ook zeer regelmatig vrienden en familie die ‘aankomen’. Meest memorabele aankomst van de afgelopen weken was wel die van Lodewijk en Anne-Karin van der Grinten met hun 2 Leonbergers Wim & Kees…. Zij starten hier, in het bergdorpje Vijlen, hun reis van 5 maanden richting Mongolië. Mijn hemel. Uiteraard wel met een afscheids diner in ’t Hijgend Hert én met 2 Hert petjes (incl. lampje) van eigenaar Hank. ( erg handig in het donker…..)

Adie wa!!

Op naar Mongolië….

Lodewijk is overigens een zeer verdienstelijk hobby fotograaf dus die zal wel met mooie portretten thuiskomen. Kijk maar ’s op z’n site: https://www.lodewijkfotografeert.com

En uiteraard geen blog zonder wijn van overbuurman, vriend en wijnmaker Stan Beurskens van St.Martinus . De afgelopen weken kwamen er eindelijk weer nieuwe rode wijnen. Zo melde ik in de vorige blog al de komst van ‘Bergdorpje rood 2017’, nu is ook de rode ‘Johannes’ weer verkrijgbaar. Ben zo verstandig geweest om een paar doosjes in te kopen en in de wijnkelder te leggen want deze is ook zo weer uitverkocht. Je kunt deze trouwens ook online bestellen ( per 6 flessen) https://www.wijngaardmartinus.nl of langs gaan ( open van Dinsdag-t/m Zondag)

Wat je ook kunt doen is 3 flessen Johannes combineren met 3 flessen ‘Olivier’. De Olivier is de opvolger van de ‘Cuvee Villare’ en vernoemd naar de jongste telg van Stan & Nienke !

Ach weet je, waar bemoei ik me ook mee. Je kunt ook van alles door elkaar bestellen. Er is b.v. nog een zeer beperkte voorraad van ‘Bergdorpje Wit’:

“Dé AspergeWijn van Nederland 2019′

(zit o.a in het Zomer pakket met andere witte St.Martinus wijnen…succes, wel snel zijn met ‘Bergdorpje Wit’, is bijna op en nú is het aspergetijd….)

Als we het toch over wijn hebben en bourgondisch genieten: zaterdag 11 en zondag 12 mei is er op Kasteel Vaeshartelt in Maastricht een heel bijzonder event dat zich richt op kwaliteit en de goede smaak van deze regio. Met muziek, proeverijen etc. Stan is hier trouwens ook te vinden waar hij een 2-tal Masterclasses geeft over wijn maken! Kijk maar ’s hier, mooie reden voor weekendje Maastricht en verblijf op Kasteel Vaeshartelt ligt op fietsafstand van het centrum! https://toffevents.com

Aller grootste nieuws is uiteraard de komst van 2 nieuwe mama koeien met één dochter en één zoon, in onze wei voor het huis. Ze zijn nog niet gewend aan paparazzi en aangezien ik (nog) geen Hua….wei pro 20 of 30 heb met 50x zoom lens, moet je het hier even mee doen….

Vorig jaar is een van de moeders, een week voor vertrek, over het hek gesprongen, zo de beek in, anderhalve meter lager…. Schijnen sommige koeien te doen als reactie op een aanstaande geboorte… Helaas heeft ze het niet overleefd. Gelukkig hebben we nu dames die later gaan bevallen ( begin november), dan staan ze weer op stal. Maar al met al, weer een hoop aanspraak en drukte hier in ’t Pannis!

Voor wie komende periode bij ons te gast wil zijn: we hebben nog één mooie SUPER Last Minute in het grote vakwerkhuis: aankomst vrijdag 10 mei.

4-6 pers. ( 2-3 slaapkamers) € 595 all-in

8 pers. (4 slaapkamers) € 845 all-in

10-12 pers. op aanvraag

(In juni, september en oktober hebben we geen weekenden meer beschikbaar in het grote huis, in de zomer nog diverse weekend én week-mogelijkheden)

In het Hans& Grietje huisje is de eerstvolgende mogelijkheid een midweek met aankomst ma. 3 juni. Vervolgens in de zomervakantie: nog 2 MIDWEKEN vrij (ma-vr) : aankomst: ma 19 aug. & ma. 26 aug
Nog één Weekend beschikbaar: aankomst vr. 16 aug. Er is ook nog één WEEK beschikbaar, uiteraard inclusief hout voor het kampvuur…. allerlaatste beschikbare zomer vakantieweek: aankomst: vr. 16 aug.

En deze lieve vriend ligt al te wachten om gekriebeld te worden. Liefst de hele week. 4 juni a.s wordt Boy alweer 10 jaar! Een dagje ouder maar wellicht heb je het stoere filmpje gezien op onze facebook pagina, dat is wel effe andere koek!!!!

https://www.facebook.com/Deheerlijkheidvijlen/videos/669967643457693/

Tot slot, ik ga weer aan het werk. Heb nieuwe gras maai patronen bedacht, ga nóg meer wilde bloemen zaaien in onze heuvel, mag binnenkort weer spreken over Hostmanship en Klantvriendelijkheid in het wilde westen, ga morgen weer 14 bedden opmaken voor de nieuwe meivakantie gasten dus…eh….. vandaag maar even kalm aan! (TIP: Doe hetzelfde, het is maar werk…)

Adie wa!

B


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s