Eindelijk…’Spring in the air’, spreken bij je neef en wie zoekt een goeie portret fotograaf?

fotos tot 4 juni 096

Stel, je hebt een geweldige baan. Maar door een auto ongeluk kun je deze baan niet meer uitoefenen omdat je 100% afgekeurd bent. Dan kun je 2 dingen doen. Bij de pakken neer gaan zitten óf je helemaal storten op je hobby. Het overkwam mijn vriend Lodewijk van der Grinten. Lodewijk zat bij ons in hetzelfde jaar (80-83) van de Hotelschool Maastricht en we kennen elkaar dus al ruim 38 jaar. Lodewijk was tot voor kort algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Maar zoals gezegd, noodgedwongen gestopt. Een enorme zware beslissing die je maar hebt te accepteren. Maar het mooie is dat Lodewijk een passie heeft waar die nu helemaal in ondergedompeld is. Fotografie. En iedereen is het erover eens. Hij maakt zéér bijzondere foto’s. Zo ook bovenstaande foto van Boy en mijzelf. Vorige week belde hij mij op en vroeg of ik er voor kon zorgen dat hij opdrachten kreeg waarop ik uiteraard vroeg wat het dan kost. “NIKS”, zei hij, “ja beetje benzine, en flesje goeie wijn als dat kan”. “Ik zoek plezier, bijzondere momenten, en ik wil graag iets doen voor aardige, leuke mensen. Een bijzonder portret maken als verrassing voor de zoveel jaar getrouwde ouders, bij voorkeur met één persoon of twee. Of aanwezig zijn bij de opening van dat bijzondere event.” Ik vroeg of die wel wist wat er ging gebeuren als ik dit ging vermelden. Want wie wil dat nou niet? Ik zou zeggen, neem een kijkje op :  lodewijkfotografeert.com , stuur hem een mail en leg uit waarom je graag wilt dat hij bij jou langs komt. (of jij bij hem, kan ook!).

Terwijl ik aan deze blog begin ( het is nu zondag 15.50 uur), is het buiten echt lente aan het worden. De thermometer geeft dik 15 graden aan. 2 weken geleden stonden Jeannette en ik nog op de “Hoogstgelegen ijsbaan van Nederland” bij ’t Hijgend Hert, het meest bekende Boscafé van Zuid Nederland.

foto's tot 11 maart 18 040

Nu is eigenlijk alles daar het hoogst. “de Hoogst gelegen toiletten van Nederland”, “het Hoogst gelegen terras van Nederland”en ga zo maar door maar dit was toch wel weer een mooie vondst van Hank en Anja! Ik hoop dat dit jaar ze weer hun ‘Hoogstgelegen strand van Nederland” aan gaan leggen. Want welk bedrijf in Zuid-Limburg kan dit zo claimen als dit succesvolle horeca bedrijf? ( Ze hebben overigens andere hamburgers, homemade, heerlijk vlees, een aanrader!!).

Donderdag 1 maart vond er ook een presentatie plaats bij Chateau St.Gerlach.nl , een van de prachtige paradepaardjes van de familie Oostwegel. De presentatie stond in het teken van landschappelijke ontwikkelingen en toutes bestuurlijk Limburg was aanwezig. En sinds ik voorzitter ben van Stichting Bergdorpje Vijlen , moet ik uiteraard ook ‘akte de présence’ geven als het gaat om serieus grote bestuurlijke Bourgondische kwesties waar onze Gouverneur niet aan toe komt. ….. ( al was het maar omdat ik óók nog landeigenaar én assistent tuinman ben van 2 hectare weiland….)

Binnenkort is er een TVportret van de familie Oostwegel te zien bij Ivo Niehe. Helemaal terecht want,  wat met name Camille Oostwegel Sr. heeft gedaan voor Zuid-Limburg, dwingt alleen maar diep respect af! Vandaar even een fotootje samen omdat we beiden actief zijn op social media én elkaar al jaren kennen, zelfs nog van toen ik bij de Bilderberg Hotels werkte, jaren 80 was dat. WE ARE GETTING OLD!!!

foto's tot 11 maart 18 038

Naast St.Gerlach komt ook een wijngaard. Een gedeelte gaat aangeplant worden door wijndomein ‘Fromberg’, een ander stuk door vriend en overbuurman Stan Beurskens van St.Martinus. Stan had afgelopen week helaas z’n zoveelste ‘tegenvaller’. Er loopt namelijk iemand rond die St.Martinus niet kan uitstaan. Die jaloers is op het succes van Stan. Iemand die volgens zeer veel boze dorp bewoners ‘gestoord’ is. Afgelopen week was het voor de 40ste keer raak! Iemand had honderden rode wijnranken door geknipt.

foto's tot 11 maart 18 060

Hierdoor komt er aan zo’n stok de komende 3-4  jaar geen druif en dus ook geen wijn. De schade loopt in de tienduizenden euro. Wat bezielt iemand om dit te doen. Om het levenswerk en inkomen van 15 hard werkende mensen met gezinnen zo te beschadigen. Ben je dan gefrustreerd of niet? In ons dorp Vijlen is men enorm verbolgen over deze vernielingen. Men is namelijk enorm trots geworden op deze gepassioneerde Vijlenaar die alle prijzen wint en op een zo duurzaam mogelijke manier de beste wijn van Nederland maakt. Met oog voor de natuur, oog voor z’n mensen en vooral oog voor het dorp. Het dorp is dan ook boos, enorm boos en kijkt uit naar dit naargeestig persoon. Het dorp wil dat dit stopt. Mocht die persoon dit toevallig lezen, dan hopen we met z’n allen dat hij zich realiseert dat iedereen dit een zieke actie vindt. Stop ermee, alsjeblieft.

fotos tot 28 aug 027

Maar gelukkig verdween de kou uit het land. Erg prettig aangezien ik vorige week maar liefst 3 keer mocht spreken over #Hostmanship en veel kilometers moest rijden. Helaas heb ik daardoor nog geen gelegenheid gehad om …. de verwarming in de auto te laten repareren! Gelukkig doet de stoelverwarming het wel, heb ik in ieder geval een heerlijke warme kont, hahaha!!!

Zoals in de titel staat, ik was uitgenodigd door mijn neef, Titus Vogt. Titus is eigenaar van een van de meest succesvolle Jumbo’s in Nederland, gelegen in Dokkum.

foto's tot 11 maart 18 083

Zelden ( of eigenlijk kan ik wel zeggen ‘nog nooit’), heb ik zo’n bevlogen , gepassioneerde supermarkt ondernemer gezien.Er wordt daar van alles georganiseerd in de winkel, men is actief op social media, en hier staat de klant serieus en pontificaal bovenaan! Zeer indrukwekkend en ik snap waarom veel ondernemers hier een kijkje nemen en Titus willen ontmoeten. Dit keer had Titus een zeer gemêleerd gezelschap Dokkumse ondernemers uitgenodigd. Voor ‘een inspiratie avond’ over “Klanttevredenheid”en “Hostmanship”. “Wat viel je op toen je Dokkum binnen reed?”, vroeg Titus. “Dat de lichtkrant kapot was!”, zei ik…

foto's tot 11 maart 18 085foto's tot 11 maart 18 070foto's tot 11 maart 18 080

Nou, het ijs was gebroken hier in Dokkum hoor! Al helemaal toen we het hadden over ‘Het Keerpunt in Dokkum”. Zegt deze foto je iets?…………

foto's tot 11 maart 18 067

Het is inderdaad hét keerpunt in de Elfstedentocht. Wellicht na ‘de Magere brug’ in Amsterdam, de beroemdste brug van Nederland. Hier draaide iedereen zich weer om voor de terugweg. Hier stonden, als de tocht werd verreden, tienduizenden mensen te kijken en foto’s te maken. Alleen NIEMAND weet dit. Of beter gezegd, kán dit weten want er hangt geen ENKEL informatie bordje. Wel een bordje over de geschiedenis van 300 jaar geleden maar geen woord over Evert van Bentum of Angenent (winnaar 1997) en alle andere helden. Mijns inziens is informatie, ‘storytelling’ ook een vorm van “welkom heten “en hostmanship. De wethouder (ook in de zaal, altijd handig) heeft toegezegd dat hij dit gaat regelen…. Ik zeg altijd “be good & tell it”. Dit zijn leuke zaken voor toeristen en bezoekers. Overigens wel jammer dat er buiten de maanden maart-oktober zoveel dicht is in Dokkum. Hier in het Heuvelland doen ze dat toch anders. Sterker, in Valkenburg zijn de maanden november en december door de kerstmarkt weken economisch van groter belang dan de zomermaanden!

Tijdens mijn verblijf in Dokkum, logeerde ik in B&B ‘Klaviertje vier’, hartje centrum!

foto's tot 11 maart 18 066foto's tot 11 maart 18 063foto's tot 11 maart 18 064

ERG LEUK ! Ik vond  heel Dokkum sowieso leuk. Veel mooie oude panden, gezellige horeca, gezellig centrum,veel winkels en geen leegstand. Ook de omgeving is ronduit schitterend. Voor wie die kant op wil, Landal Esonstad is bijzonder maar hier vind je zeer bijzondere plekjes: bijzondere B & B’s in Dokkum

De volgende dag, vanuit Dokkum, op weg naar Leersum. Spreken bij Molecaten, (een zeer sympathieke con-collega van Landal) , voor inspiratie dagen van hun medewerkers. Onderweg bij Harderwijk kwam ik dit bizarre bouw werk tegen. Het leek de muur van ‘Trump’ maar was een geluidswal. Het rare is echter dat aan de andere kant er volledig vrij uitzicht is op het IJsselmeer! Life is all about…. choices…

foto's tot 11 maart 18 081

foto's tot 11 maart 18 082

Na een mooie dag bij Molecaten, (er volgen er nog 2), op weg naar Nieuwegein. Hier mocht ik spreken op het jaarcongres van  “de Groene Koepel” in De Lanthaern / Nieuwegein. Heel toevallig, dit was de locatie waar ruim een jaar geleden….. mijn schoonmoeder haar uitvaart dienst had. Best gek, niet?

foto's tot 11 maart 18 096

De Groene Koepel is een grote club met 137 Natuur kampeerterreinen en ruim 250 locaties voor trekkershutten. Het was mijn eerste presentatie in een echte kerk…

foto's tot 11 maart 18 090foto's tot 11 maart 18 091

Het was een bijzonder gezellige bijeenkomst. Enerzijds omdat er flink gelachen werd bij m’n presentatie, anderzijds omdat er zoveel herkenningspunten waren bij het publiek. Hierdoor heb je dan zelf ook een leuke middag. De middag werd helemaal speciaal doordat ik iemand ontmoette die ik al 38 jaar niet gezien had sinds we samen op de Hotelschool Maastricht zaten: Floris van de Lande.

foto's tot 11 maart 18 097

Tegenwoordig beheert hij samen met z’n vrouw Caroline het indrukwekkende Landgoed De Hoevens in Alphen (Brabant). Neem er maar ’s een kijkje. Je kunt er ook voor eeuwig verblijven zelfs…..

Tussendoor werd er ook nog door Han een boom afgeleverd in Vijlen… Inmiddels is die, in samenwerking met Jip en Hidde, grotendeels in kleine blokjes gekloofd.

foto's tot 11 maart 18 029

Maar er werd ook nog 3 kub gestort. Moest ook nog even gestapeld worden. Ja, en jullie maar denken dat het altijd feest is en heel rustig hier in Viele!

fotos-tm-5-febr2017-159-kopie-kopie

Onze grote vriend hielp natuurlijk goed mee, zoals altijd….

foto's tot 11 maart 18 051

Verder was het best rustig…en was de bloed druk onder controle. Tot het bericht verscheen van de CEO van ING. De raad van Commissarissen vond het nodig dat hij een salarisverhoging kreeg. Hij verdiende slechts 1,6 miljoen en dat was toch minder dan anderen in de top van het bedrijfsleven.

foto's tot 11 maart 18 088

Dus hup, een dikke 1,5 miljoen erbij!!! Ja, in aandelen hoor. Dan valt het wel mee. Kan die pas over 5 jaar verkopen en kan ook minder worden hé?… MIJN god, wat ben je dan de weg kwijt. Wat mis je dan als directie compleet de aansluiting met waar het allemaal om draait. Klanten, cultuur en voorbeeld gedrag en leiderschap. Ik had er net 3 dagen spreken op zitten waarin deze facetten ruim aan bod komen. “Men had de commotie wel voorzien”. Ach, even een dagje duiken hé? “Het waait wel over”… moeten ze bij de ING gedacht hebben. Zal best maar Jeannette en ik gaan echt weg bij deze bank. Ik wil hier niet bij horen en het enige wát ik als klant kán doen is….weggaan. Zo maak ik duidelijk dat dit niet mijn waarden en normen zijn. Dat zo’n Ralph Hamers dat zélf ook niet begrijpt. Hoeveel gehaktballen wil je ’s avonds op je bord? ZES??? Nee we gaan even rustig zoeken maar we gaan weg! en ik hoop dat er meer mensen dit voorbeeld volgen. Kost weinig moeite voor wie zichzelf nog een beetje serieus neemt. En dit vond ik al helemaal mooi:

foto's tot 11 maart 18 104

Zo is het! Verstandige echtgenoten willen helemaal niet naar het buitenland. Die willen een aardige, leuke , gezellige vent in huis die nog snapt waar het in het leven om gaat!

Gelukkig staat de lente voor de deur. Als de komende weken, het net zo mooi wordt als op deze foto’s van vorig jaar, gaan we genieten hier in het zuiden. De temperatuur schiet omhoog en je hoort de natuur lonken naar de lente, zeker na de langdurige kou

foto's tot 2 april 006foto's tot 2 april 033

Boy kreeg ook nog post van de week, zo lief. Van Elle Commissaris. Op vrijdag nog als de dood voor Boy, op zondag nam ze bijna huilend afscheid…

foto's tot 11 maart 18 100

Maar de grote vraag is wel of ik nou een grote mate van ZEN heb hier in dit stiltegebied óf dat ik zwaar aan het aftakelen ben…

Jeannette vroeg mij nl. “het water op te zetten voor de pasta”. En nadat ik de waterkoker had gevuld…

foto's tot 11 maart 18 102

zette ik deze waterkoker…… op het gasfornuis !….. En inderdaad, ik zet de vlam aan. Gelukkig zie ik ‘net op tijd’ de boel ‘enigzins’ roken en smelten……

foto's tot 11 maart 18 101

Een waterkoker op het vuur zetten…..niet handig! Gelukkig liep het goed af en kon ik het item gebruiken ter afsluiting van de blog…. Morgen maar een nieuwe bestellen. Als dit de enige zorgen zijn voor komende week, zijn we spekkoper, toch?

O ja, als laatste, ik liep in onze wei voor ons huis en vond dit….

foto's tot 11 maart 18 039

Forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit van onze laatste kip moet zijn. Hiermee kunnen we nu ook emotioneel dit hoofdstuk definitief afsluiten en in april nieuwe kippen aanschaffen….. onder het motto

“een haan maakt meer lawaai dan de kippen die de eieren leggen”.

Ik wens je een fijne week en  vergeet niet:

(geen idee van wie het gedicht is maar dank!)

foto's tot 11 maart 18 055

Adië wa terwijl er vorige week ook nog even 15.000 kraanvogels overvlogen. Da’s pas geluk!! Kun je met een salaris van 3,2 miljoen niet kopen! (en zeker niet met aandelen hahaha!!!!)

foto's tot 11 maart 18 053

 

 

 

 

 

 

5 gedachtes over “Eindelijk…’Spring in the air’, spreken bij je neef en wie zoekt een goeie portret fotograaf?

  1. Henny van derWal 12 maart 2018 / 10:16

    Bas,

    Wat een mooi verhaalweer, je neemt mij telkens mee op reis.
    Zo jammer van de vernieling van de druiven stam gewoon vernield. De gene die dit gedaan heeft weet blijkbaar het wat hij/zij aangericht heeft.

    Ik wens jullie een fijne week en kijk graag uit naar je nieuw verhaal.

    Met Gastvrije Groet,

    Henny

    Like

  2. hedwas 12 maart 2018 / 10:56

    Weer genoten van je verhaal. Zal ook aan Lodewijk denken. Sterkte met de fluitketel.

    Like

  3. Carla Redegeld 13 maart 2018 / 10:33

    Bas weer een leuk verhaal. Maar helaas met een stukje van een zieke geest. Wie doet zo iets, sterkte voor Stan en zijn mensen. Ik heb er geen woorden voor.
    Liefs Carla Den Haag

    Like

  4. Marianne Nobis 13 maart 2018 / 11:56

    Mooi verhaal ik heb ervan genoten en zo waar.
    Zuid-Limburg is ook prachtig Vijlen kennen wij ook.
    Ik en 3 vriendinnen uit Heerlen (gemeente) komen hier al jaren of voor een heerlijke wandeling met als afsluiting glas wijn lekker eten.
    Ook 2 of 3x in het jaar verblijven we 2/3 dagen in een authentiek vakantiehoes in het heuvelland.
    Misschien komen we elkaar nogeens tegen inhet zo mooie stukje Limburg.
    Ik blijf u volgen via uw blog zeker omdat wij vrouwen ook zeer geïnteresseerd zijn in het wel en wee van Limburg.
    Hartelijk dank en u en de familie niet te vergeten uw hond een fijne week gewenst de lente komt eraan.
    Mvg
    Marianne namens mijn vriendinnen Nettie Alexandra Petra.

    Like

  5. Kaat Krabbelt 13 maart 2018 / 16:09

    Beste Bas,

    Heerlijk even je verslag gelezen. Wat fijn dat je ons meeneemt in je leven.
    Ik heb lodewijk zojuist een berichtje gestuurd of hij wellicht het leuk vindt om mijn zoontje te fotograferen voor mijn blog. Vond het een beetje spannend om te doen maar na een dag denken toch mijn stoute pantoffels aangetrokken.

    Like

Plaats een reactie