Van Zuid-Limburg naar Zuid-Afrika, Pieter van den Hoogenband op de eerste rij en ‘Amber Alert’ voor kip 3….

 

179

Al weer even geleden maar hier is ie dan, de eerste blog van 2018. En wat voor een. Kom nét terug van de optocht in ons bergdorpje Viele. Prachtig verklede mensen, mooie wagens en traditioneel bij Jack een aantal drankjes… benieuwd hoe het typen nu gaat. Straks een ‘paar’ foto’s uiteraard!

We zitten alweer in de 2e maand van 2018, de eerste maand stond vol met mooie dingen.

008

Zo vertrok ik in januari voor een paar dagen naar de noordkust van Cornwall. Hier staat het park Gwel an Mor dat recentelijk deel uitmaakt van Landal. Samen met Marnix Smulders van de Hostmanship Group, mocht ik hier een presentatie geven over Hospitality en Hostmanship. Een mooi park moet ik zeggen waar denk ik veel Landal gasten een mooie vakantie gaan doorbrengen.

Helemaal bijzonder was hun ‘dierenfarm’. Verschillende soorten muizen, slangen, koeien, schapen, slangen, noem maar op! Veel dieren en zelfs tamme vossen. Nou krijg ik geregeld een dikke lik van Boy maar een kus van een vos is toch wel even van een andere orde!! Dat was best eng, serieus!

Ik zou zeggen, een bijzondere plek voor de Engeland kust fan’s, een aanrader: Landal Gwel an Mor (en het is hier dus gewoon écht zomer!)

020

Voordat we naar Zuid-Afrika gingen had ik nog een aantal Hostmanship spreekbeurten. Zo mocht ik bij Eiffel komen vertellen hoe je het ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’ kúnt worden. De entree van hun kantoor in Arnhem was al indrukwekkend. Er stond namelijk een stuk van de trap die vroeger leidde naar het kantoor van Gustave Eiffel IN de Eiffel toren.

Best bijzonder als je er voor staat en bedenkt wie daar allemaal hebben gelopen. Maar nog leuker was het om een van ’s werelds meest succesvolle sporters tegen het lijf te lopen: Pieter van den Hoogenband. Hij werkt al een aantal jaren bij Eiffel en zat op de eerste rij bij m’n presentatie.

034

Ik dacht dat ie nog zwom maar dat was alweer een paar jaar geleden hahaha! Inmiddels ook 40 (gelukkig maar, dacht dat ik de enige was die ouder werd….) Wat een sympathieke vent zeg. Geïnteresseerd, humor, vriendelijk en aimabel. En wat kan die hard lachen! In mijn presentatie zit ook wel de nodige humor, nou, ik moest niet op hem letten want dan schoot ik zelf in de lach, Een leuke ontmoeting….aan de voet van de….Eiffeltoren in Arnhem! En de morgen werd nog een enthousiaste boel.

036

Na een paar drukke dagen, diverse presentaties en de overdracht naar diverse vrienden die drie weken gastheer & gastvrouw werden, was het tijd om afscheid te nemen. Vooral Boy stond te kijken…zelfs z’n stok viel op de grond toen we vertrokken…..dag baasjes….tot over drie weken….

092

Van Zuid-Limburg naar Zuid-Afrika dus. Jaren voor me uit geschoven gezien het beeld van onveiligheid, berovingen, moorden en noem maar op. Diverse gasten van ons waren er ook geweest en kwamen met geweldige verhalen. Ook vrienden die er gewoond hebben, waaronder Johan en Carin Agricola van Kasteel Engelenburg in Brummen vertelden hoe mooi het was.

We gingen overigens NIET voor de BIG FIVE…die zagen we al direct toen we aankwamen op Kaapstad dus die kon van de bucket lijst af…

347

Ook geen duizenden kilometers reizen door het land maar ‘rondom’ het zeer uitgestrekte Kaapstad te weten o.a Stellenbosch, Gordon’s Bay, Franschhoek, SimonsTown, KalkBay en uiteraard CapeTown zélf.

En laat ik het maar meteen zeggen: WAT EEN PRACHTIG GEWELDIG MOOI LAND. Superlatieven komen te kort om dit goed weer te geven. Je gaat dan ook een aantal foto’s zien die, op een tablet of desktop, het beste uitkomen.

042

Allereerst de natuur. Dit land heeft zoveel te bieden qua stranden, bergen en uitzichten dat je ogen tekort komt.

189

Zo uitgestrekt, zo schoon en vooral zo indrukwekkend. Dat begon uiteraard al met de onvermijdelijke pinguïns op Boulders Bay en Betty’s Bay

044

(vandaar dat er op de parkeerplaats dit bord stond…logisch natuurlijk…

070

Maar overal waar we kwamen zagen we mooie strandjes, stranden of giga stranden…

048217225

226

Een van de prachtige stranden was ook ‘Rooi Els’. Daar vond ik een voor mij, op maat gemaakte strandstoel. Weliswaar niet verstelbaar maar helemaal goed voor….een fotomomentje door Jeannette.

186

Zoals gebruikelijk las ik bij thuiskomt in onze B&B, de in Zuid-Afrikaans geschreven krant die wij, als Nederlanders, goed kunnen lezen. Terwijl ik bladerde zag ik de rubriek “ingestuurde lezersfoto’s”. Nou ja, om een lang verhaal kort te maken, de volgende dag:

222

Geweldig grappig toch? Ja, je moet wat als je enthousiast bent!

Want enthousiast word je hier snel. Zo vielen we met onze neus in de…wijn. Een proeverij, op straat in Stellenbosch, van allerlei regionale wijnhandelaren en wijnondernemingen.

Zeer bijzonder zijn uiteraard de zeer vele Wine Estates zélf, vaak enorme bedrijven met veelal een GEWELDIG en heel betaalbaar restaurant erbij. ( Zuid-Afrika is momenteel zeer betaalbaar met onze euro’s!)

We bezochten er een aantal en vielen van de ene in de andere verbazing. Zo bezochten we een net geopend restaurant in Franschhoek : ‘Chef’s WareHouse at Maison. met een adembenemend uitzicht én, niet onbelangrijk, werkelijk geweldig eten!

151152

Nu is het ondoenlijk om alle mooie eetgelegenheden te beschrijven maar een tweetal wil ik je niet onthouden.

Het meest indrukwekkende restaurant dat we OOIT hebben gezien was wel ‘Waterkloof’. ALLE gasten die hier binnen kwamen, ook wij, gingen eerst rondlopen en fotograferen. Viel niet mee om dit op je iphone te vangen maar dit was mijn poging..194196198193

Mijn advies is wel om hier zeker overdag naartoe te gaan voor de lunch. ‘S avonds, als de omgeving donker is moest het restaurant het helemaal ‘alleen doen’. En dat lukte m.i niet. Erg gek voor zo’n TOP zaak waar kosten nog moeite zijn gespaard. Slechte witte led verlichting en decoratie. De loungehoek waar het tijdens het aperitief nog gezellig was, leek nu op de businesslounge van Krakau Airport. (Nooit geweest hoor maar het klinkt koud, toch?) Heel kaal, geen kaarsje, geen haardvuur, kortom, geen liefde, aandacht en oog voor detail.Zo zie je maar wat goede verlichting met een horeca zaak kan doen. Geen idee waar ik me druk over maak maar dat zal wel beroepsdeformatie zijn.

Ook raar, moet het nog even kwijt, ik zat de hele avond te staren naar deze donkere ruimte. Hier stonden allerlei wijnmachines ‘gestald’.

213

Zo zonde! Gebruik ze dan, doe er iets mee, mooi licht erop en maak ze onderdeel van het wijn restaurant met het mooiste uitzicht van Zuid-Afrika!! Kansen dus! Zo, dat ben ik kwijt.

Een andere aanbeveling is ‘De Grendel’. Hoe we hier terecht kwamen? Niet lachen. Onze overburen en vrienden Stan en Nienke Beurskens van wijndomein St. Martinus hier in Vijlen, waren ook toevallig tegelijkertijd met ons in Zuid-Afrika. Zij bezochten voor hun werk allerlei wijngaarden om te proeven, te kijken en te leren en zo ook ‘De Grendel’.  Uiteraard hadden een dag met elkaar afgesproken en mochten mee proeven én lunchen. We werden met open armen ontvangen door een van de TOP 3 (!) wijnmakers in Zuid-Afrika: Charles Hopkins. Heel bijzonder omdat hij het toch giga druk had vanwege de oogsttijd die daar begonnen is. Hostmanship en vakmanschap van de bovenste plank! En omdat ik er tóch was, direct maar even beide heren ‘ondervraagd’ voor de facebook pagina van St.Martinus:   Stan bij ‘De Grendel’ Charles praat Afrikaans…luister goed, het is best goed te verstaan voor ons Nederlanders.

265266267268

Als je naar Kaapstad gaat is dit écht een ‘must see & eat’ mét een werkelijk adembenemend uitzicht op de Tafelberg!!! Wel heel tijdig boeken ( dus voor je vertrekt!) WineEstate & Restaurant ‘De Grendel’

269

Inderdaad, een land van prachtige wijnhuizen compleet met restaurants, veelal een speciale bakkerij of vlees/kaasmakerij. Alles met een enorm historisch karakter waar wij als Hollanders een enorme stempel op hebben gezet. Moet erbij zeggen, niet altijd onze beste kant. Sta je in zo’n prachtig wijnlandhuis en lees je van alles over waar de slaven woonden, werkten etc. Best confronterend en zeker indrukwekkend.

328

Ook confronterend is het water tekort. Werkelijk overal (radio, kranten, toiletten, billboards etcetc) gaat het over ‘Day Zero’, de dag dat in Kaapstad ‘het water op is’. Hoop politiek gedoe, feit is dat er de laatste jaren zo weinig regen is gevallen, dat de waterreservoirs voor drinkwater bijna leegstaan.

Moet zeggen dat ik me nog nooit zó bewust ben geweest van het belang van water.  Gewoon even 5 liter weg laten lopen voor het douche water heet is, elk plasje wegspoelen met 3 liter schoon drinkwater, het lange douchen etcetc. Dit is wellicht ook een hele simpele én besparende manier om met water om te gaan. Wie is het eerste Nederlandse kantoor, restaurant, hotel of vakantiewoning die duurzaam & groen predikt?

271

Hier in Kaapstad gaat dit echt een probleem worden als men het ‘gebruik gedrag’ niet aanpast. Erg benieuwd wat dit in de toekomst betekent voor de wijnbouw. De meningen hierover zijn niet heel positief….

Ondertussen in ons Bergdorpje Vijlen maakten Han en Manja een paar mooie plaatjes….

246

terwijl Boy zo’n 13,5 kilometer per dag liep door de berge….eh….heuvels ( Boy is goed afgevallen Han, dank!)

315

Echter wij hadden Kaapstad zélf nog te doen. Een erg leuke stad met veel hippe restaurants & winkels én een van de 7 wereldnatuur wonderen: ‘De Tafelberg’. Foto genomen vanaf Blouberg strand, ook GEWELDIG, honderden kitesurfers. (helaas had ik de mijne niet meegenomen anders….)

274

Maar om erop te staan, is helemaal een belevenis. Vandaar zie je het stadion goed waar we in 2007 de WK finale verloren en ook Robben eiland is goed zichtbaar. (niet geweest trouwens, velen vinden het een slechte versie van Alcatraz…en die vonden we al tegenvallen hahaha)

299

301

Mocht je naar Kaapstad gaan, bezoek dan ook zeker op zondag een picknick concert in Kirstenbosch. Zit je met 2000 man gewoon te picknicken in de zon en te luisteren naar goeie Zuid-Afrikaanse artiesten! Wij hadden er afgesproken met Johan en Carin Agricola die óók in Kaapstad waren voor zaken. (Kasteel De Engelenburg is hét restaurant in Nederland met kennis van Zuid-Afrikaanse wijnen) Wat een sfeertje!

Ook bijzonder was het Grand Daddy Hotel in Kaapstad waar BOVEN op het dak een aantal van die aluminium ( All You Need is Love…) trailers stonden  waar je kon overnachten! Met een hijskraan naar boven getakeld en altijd vol!

Tja, ik zal je de rest van alle foto’s besparen. Ik zie er nog zoveel maar mijn buurman Viktor (TV producent) zegt altijd “kill your darlings”. Je moet kiezen uit al je materiaal…” en dat valt niet mee!

Teruggaan ook niet hoor. Echt, wij zijn ongelofelijk enthousiast geworden over dit land. (Oud Landal collega Nathalie Okker, nu woonachtig in Zuid-Afrika) moet waarschijnlijk érg hard lachen). Maar wij komen terug! Ik denk ook echt dat dit land voor veel mensen de opvolger van Thailand is. Kortom toerisme biedt veel kansen, veel mogelijkheden om meer mensen in dit land te laten delen in de welvaart.

Van Zuid-Afrika naar Zuid-Limburg… even een overgang. Maar het kan niet altijd zomer zijn dus…

352

Gelukkig hadden we een paar dagen om te wennen en in de carnaval sfeer te komen…. Want elk jaar brengen we ons flesje likeur mee naar de winkel van Jack en drinken we op zondag met dorpsgenoten een neutje terwijl de prachtige stoet voorbij trekt. 363362364367361

Gelukkig waren het kleine glaasjes, anders was deze blog er nooit gekomen….

O, en voor ik het vergeet, ‘Paris Hilton’, onze laatste kip, is al een week spoorloos. We hebben een Amber Alert uitgestuurd maar voorlopig nog niks gehoord! Mocht ze voor april niet terug komen, dan gaan we weer 3 nieuwe kippen in dienst nemen… Voor alle zekerheid het signalement:

fotos tot 16 april2017 046

Het is mooi geweest, ‘de plicht’ roept. Morgen weer een grote wissel in ons mooie huis, dinsdag naar Amsterdam om te spreken over Hostmanship & Klantvriendelijkheid, de website bijwerken ( voor wie nog een weekend het grote huis “Lomberg’ wil huren: weekend 16 maart en weekend 13 april is nog beschikbaar) en vooral genieten. Van wat er achter de rug is én van wat er nog komen gaat. Fijne week, HAVE FUN!

317

DeHeerlijkheidVijlen.nl

 

 

 

 

 

4 gedachtes over “Van Zuid-Limburg naar Zuid-Afrika, Pieter van den Hoogenband op de eerste rij en ‘Amber Alert’ voor kip 3….

 1. Bertus van Overbeek 11 februari 2018 / 21:22

  Bas een mooi verhaal en wat hebben jullie een fantastisch mooi huis waar wij een lang weekeind in mochten zijn

  Like

 2. Bas Possen 11 februari 2018 / 22:42

  Ik hing weer aan je lippen … eh pen, Bas. Prachtige verhalen en avonturen.

  De Cuvee Cabernet 2013 is heerlijk (en bijna op). We komen snel weer eens buurten bij jullie en mocht je een keer in Amsterdam tijd over hebben, ik trakteer graag een lunch.

  Groeten,
  Marije en Bas

  Like

 3. Annelies Kuijs Boogert 12 februari 2018 / 04:31

  Bas! Geweldig dit verhaal, plezier en humor spatten eraf!
  Waterkloof is ook mijn favoriet
  Ik kom er altijd overdag, wijngaard in even bezoek kelder proeven bij de openhaard en lunchen dagvullend programma
  De Grendel heeft mooie wijnen en dat uitzicht daar is waanzinnig gaaf
  Dat je lezingen geeft hoe leuk, stuur je me iets door hierover?
  Groet Annelies

  Like

 4. Norma Hofstee 12 februari 2018 / 10:45

  Jullie hebben genoten. Een prachtig land ben er samen met onze dochter geweest. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
  Wij zien jullie 1 maart.

  Groet
  Norma Hofstee

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s