In de clinch met Emile Ratelband, studiereis ‘Vijlen aan zee’ en wie wordt Klantvriendelijkste Medewerker van NL?

fotos tot 16 april2017 063

Echt, na komende week moet ik even een sabbatical ! Zelden zo druk geweest. Wissel m’n banden nu nog vaker dan Max Verstappen. OK, alles is relatief maar ondertussen hoor ik het gras groeien en is er geen tijd om met de maaier door de boomgaard te scheuren. Toen ik dit bord langs de A58 zag staan op een van de ritjes naar ‘het wilde westen’, dacht ik “even resetten”…. Maar ja, wat moet ik in Moergestel als je ook kunt onthaasten….. in Wijk aan zee?  Alhoewel, onthaasten… Ik was gevraagd om dagvoorzitter te zijn op de Stranddagen Nederland. Dit is een jaarlijks vergadering waar o.a strand paviljoen houders, raadsleden van kustgemeenten, Rijkswaterstaat, waterschappen en nog -tig andere instanties die iets met het strand en de kust te maken hebben. Mijn hemel, ik wist niet dat er zoveel instanties werken met én aan de kust. De avond ervoor verbleef ik in een hotel in Wijk aan Zee. De aankomst was best gek. Er was geen kamer voor mij geboekt. Bijna werd ik naar een ander hotel gestuurd maar wat bleek, de naam die ik noemde was niet Stee maar Steen! Zodoende kon de receptionist het niet vinden….. Alhoewel ik er dus verbleef om de dag in goede banen te leiden, maakte ik er gelijk gebruik van om ervaring op te doen in een dorp aan zee. Immers over 50 jaar ligt ons bergdorpje Vijlen ook aan Zee! Half Nederland ligt dan onder water maar hier, 290 M boven NAP, hebben we nog droge voeten! 1 April j.l hebben Viktor Terpstra en ik hier in het weiland de eerste strandpaal geslagen.. Terug naar Wijk aan Zee. Het is me duidelijk dat we een goed actie plan moeten hebben voor de vlaggen. Hier bij dit hotel was alles aan flarden gewaaid.

fotos tot 16 april2017 018

Ik snap dat het waait, maar dan vervang je toch wat vaker de vlaggen? Ook moeten we hier in Vijlen goed letten op de beplanting. Die lijkt veel te lijden te hebben van de zeewind. ‘On the record’, dit staat gewoon bij de ingang…, eerste én laatste indruk… Liefde lezers, dit gaat gewoon om liefde!

fotos tot 16 april2017 017

Liefde en aandacht. Ik kan maar niet begrijpen dat je, als je in dit vak zit,  dit laat gebeuren. Blijf me er aan ergeren…Wat ik ook terug naar huis kon nemen is de les over bebouwing. Als half Nederland  naar Zuid-Limburg vlucht ( ja, dán wordt het pas écht druk hier) zullen we hier in de heuvels én aan het strand iets moeten bijbouwen. Maar dan niet zoiets sombers als men hier in de jaren 60-70 heeft gedaan.

Vond het überhaupt een hele bijzondere ervaring om onder de rook van Tata Steel (Hoogovens) op het strand van de gemeente Velsen te zijn. Als je de ene kant op keek zag je dit:

fotos tot 16 april2017 023

en aan de andere kant dit; een geweldig breed en schoon strand!

fotos tot 16 april2017 025

Heb in ieder geval aan burgemeester Reg van Loo doorgegeven dat DSM maar niet moet uitbreiden naar het Heuvelland want dan krijg je ook van dit soort rare situaties.. Zou hij doorgeven aan z’n opvolger. Qua bebording heb ik ook een en ander geleerd voor “Vijlen aan Zee”. Zorg dat de letters goed blijven zitten, zeker als het seizoen begint… (liefde)

fotos tot 16 april2017 027

Kreeg nog wel een leuk idee binnen via vrienden voor ons hier in ‘Viele’, zo net aan de grens…

fotos tot 16 april2017 031

Wellicht over 20 jaar maar ’s bespreken, kijken hoe het dan met de humor gesteld staat in deze regio….

Het dagvoorzitterschap verliep overigens uitstekend. Ik mag volgend jaar terug komen zei de gepassioneerde organisator Stephan van de Stee. En wat ik het allerleukste vond was het persoonlijk aanbieden van ‘hét bord’…. Even terug in de tijd. M’n blog over Bali. Waar ik grote zorg uitsprak over de vervuiling, de plastic soep, alle rotzooi die men weggooit en dus bij Bali de zee in spoelt. Ik zag daar een bord waarop allerlei voorwerpen stonden afgebeeld met daarbij hoe lang het duurt voordat het wordt afgebroken door de natuur. Een uitstekend puzzelstukje bij de ‘bewustwording’ van vooral jonge mensen. Een bord dat opgehangen kan worden bij alle scholen, vakantieparken en dus ook zeker strandpaviljoens!fotos tm 5 febr2017 095

De foto heb ik doorgestuurd naar een oud relatie uit m’n Landal tijd, Martin Groenewege van Tachup die dit actief oppakte én een eigen ontwerp maakte. Dít bord nam ik mee om aan te bieden aan de directeur van ‘Nederland Schoon’, Helen van Zutphen.

fotos tot 16 april2017 024

Ik hoop oprecht dat zij dit oppikt en dergelijke ‘bewustwordingsborden’ veel te zien zullen zijn op de plekken waar mensen hun rotzooi achter willen laten… Mocht jij als lezer denken “ik wil ook zo’n bord ophangen” of “dit is een goed initiatief voor ons bedrijf”, neem dan contact op met Martin. En… voor elk bord dat Martin verkoopt, geeft hij 1 Engelstalig bord aan scholen in Bali !!! Kijk, dan ben je dus geweldig en écht duurzaam bezig. Bestellen dus Landal’s, Roompotten, gemeenten, Strandpaviljoens, etc. etc. Niet lullen maar poetsen  : info@tachup.nl

O ja, wist je trouwens dat een filter van een sigaret voor 95% uit micro stukjes plastic bestaat? En dat er,  als een filter in zee terecht kom, 10 liter zeewater vervuilt wordt door plastic en nicotine? Eten de vissen lekker op en wij daarna weer pfffff.

fotos tot 16 april2017 014

Wellicht helpt deze creativiteit ook om ervoor te zorgen dat mensen hun peuken niet zomaar weggooien. Kan elke handige Harry zo maken…mogelijkheden en namen genoeg, toch?

Ondertussen dachten we dat hier in Vijlen de eerste UFO ging landen. De Stichting. Bergdorpje werd al bij elkaar geroepen maar het bleek loos alarm..

fotos tot 16 april2017 049

De afgelopen 2 weken was het hier in Vijlen, en eigenlijk heel Zuid-Limburg, één groot ‘oh’ en ‘ah’ van zowel gasten als inwoners zelf. De bloesem was op z’n top en bleef door frisse nachten, in onze boomgaard,  langer zitten dan gebruikelijk.

fotos tot 16 april2017 043

Ook onze 18-jarige kat ‘Spike’, officieel ‘senior Mouse Catcher’, genoot..

fotos tot 16 april2017 042

fotos tot 16 april2017 048

 

fotos tot 16 april2017 006

Ook tijdens het wandelen op nog geen 300 meter van het huis, keek je je ogen uit..

fotos tot 16 april2017 064

fotos tot 16 april2017 032

Tussendoor ook nog naar Utrecht afgereisd voor een presentatie over ‘Klantvriendelijkheid & Hostmanship. ( Mijn hemel wat is het toch druk op de weg!!!) Ik was ook nog jurylid voor “Het Beste Idee” voor Events in de categorie “Sfeer & Smaak.

fotos tot 16 april2017 056

Samen met Lotte Wouters van the food line up   (maken geweldige duurzame concepten voor Events), kozen wij als jury voor een virtuele ervaring van dineren. De andere winnaars staan hier: Winnaars Beste Idee Award 2017

Naast m’n presentaties tussen het grasmaaien en stofzuigen door ( ja, gewoon volle bak in verband met lange Belgische Paasvakantie), ook nog even als adviseur van een bungalow park een afspraak gehad met Landal in Vianen ( nog steeds druk op de weg…). Bijzonder als je nu aan de andere kant van de tafel ‘tegenover’ oud collega’s zit, na 19 jaar… Maar de échte stress kwam toen mijn oud Landal assistente Caroline Valk me vroeg mee te doen aan ‘The Challenge’ op Facebook. Het is dan de bedoeling dat je een foto uit je jeugd plaatst. Kon nergens m’n fotobabyboek vinden. Best een groot huis dus na 2 dagen zoeken de hulp van m’n zussen en broer Geert ingeroepen en ja hoor, dit kwam via de familie app binnen, ‘right in time’ voor The Challenge… 3 jaar was ik hier, aan de Maas in Venlo waar ik geboren ben. kort hierna verhuisden we naar Zeist. Zodoende ben ik er niet aan toe gekomen Limburgs te leren praten….sorry!

 

De klapper van de week was toch wel de uitnodiging voor het TV programma “Avondgasten” op L1. Dé regionale TV zender voor Limburg. Onderwerp was ‘het roer om’ en men wilde graag weten wat ik van het toeristisch product en de promotie vond. Nou, daar heb ik wel een mening over…. Dus op naar de studio, samen met Jeannette. Prima reden om weer naar Maastricht te gaan! Wie komt daar aanrijden? Emile Ratelband!

emile-ratelband-kwestie-van-bewegen

‘Mijn hemel’ denk ik, bestaat die nog? Lang verhaal kort. Emile zit als eerste aan tafel. En die begint me toch een onzin uit te kramen!! De emoties schieten de studio door met een braakverhaal over z’n verhuizing. Geen traan te zien maar ik moet zeggen, TOP geacteerd! De presentatrice zag ook geen vochtige ogen maar ok. Je MOET even kijken naar z’n verhaal want het is de opmaat naar het gesprek waarbij ik aan tafel kom en de spanning voelbaar is in de studio…

klik hier:

Emile Ratelband over o.a Obama..Erdogan en Maastricht

Vervolgens schoof de sympathieke directeur Leo van Vliet aan samen met Marieke van Wanroij, een ex-TOP-wielrenster.

Uiteraard nam ik iets bijzonders en lekkers mee uit Vijlen en zette dat snel onder de tafel….

fotos tot 16 april2017 051

even inzoomen……

fotos tot 16 april2017 054

Inderdaad!! Een heerlijke fles St. Martinus!!! Kijk, dat is nou Hostmanship, toch?

Als laatste schoof ik aan tafel. Dat is natuurlijk een nadeel want de rest liep wat uit en het tempo schoot omhoog! Ik vertelde mijn verhaal en ineens vliegt Emile er door heen! D’r klopte niks van van wat ik zei……… Later werd het wat grimmiger. Ik had m’n zakken gevuld, had voor 1,5 – 2 miljoen een huis gekocht ( hahaha, gelukkig niet hahaha) de verbazing op m’n gezicht stijgt. Deze man provoceerde om te provoceren en kletste volledig uit z’n nek!! Ik voelde de adrenaline heel snel omhoog gaan. Laat ik hem MIJN gesprek overnemen? Laat ik hem deze onzin uit kramen? Komt er nog meer? Let op m’n gezicht! Ik kook ondertussen en er gaat van alles door m’n hoofd. Wat een eikel. Blij dat hij geen wijn drinkt en zeker niet mijn  St.Martinus!!!. ( Stan Beurskens zegt altijd; “Vertrouw nooit mensen die geen wijn lusten hahahaha!!!).

Nou, kijk maar even…inderdaad….m’n bek valt bijna uit de hengsels…

Bas Hoogland.210ce407

Klik hier: en dan komt Bas aan tafel…..

Na afloop wist Emile niet hoe snel hij weg moest komen … maar werd het nog gezellig met de andere gasten. Geweldige ervaring erbij, nietwaar?

Tot slot de grote vraag voor komende week: Wie wordt  Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland én wie wordt Klantvriendelijkste Medewerker van Nederland 2017 M’n ouwe club Landal staat weer in de TOP 10 dus dat wordt spannend. In 2010 werden we Nr 1, in 2012 werden we 2e… Wie weet…

Afgelopen vrijdag mocht ik de klantvriendelijkste medewerker verrassen/overvallen in m’n smoking.

fotos tot 16 april2017 058

Samen met ‘klantvriendelijkheids goeroe’ Egbert Jan van Bel, zat ik in de jury en hebben we een keuze gemaakt uit vele inzendingen. Van de ‘overval’ is een filmpje  gemaakt dat donderdag tijdens een gala in Utrecht wordt uitgezonden envervolgens online gaat. Ik zal het zeker doorsturen! Kan dus helaas niks zeggen…. Wat ik wel kan zeggen is dat het iemand is uit een van de 10 genomineerde bedrijven voor de titel “Klantvriendelijkste Bedrijven” !!!

En als ik dan tijdens het maken van deze blog even door m’n keuken raampje kijk en m’n vriend zie…

fotos tot 16 april2017 015

en dat koppie ….

fotos tot 16 april2017 016

terwijl er een kip binnenloopt en doet alsof ze m’n nieuwe assistent is…

fotos tot 16 april2017 046

en je bij het wandelen achterom kijkt naar je huis…….. van 2 miljoen hahahaha!!!!

fotos tot 16 april2017 067

dan ben je volgens mij gewoon heel gelukkig!fotos tot 16 april2017 066

Komende week ben ik dagvoorzitter op een IT congres in België en mag ik spreken over Hostmanship bij Albert Heijn. En ondertussen ga ik nu toch écht m’n gras maaien in de boomgaard. De boog kan toch niet altijd gespannen zijn in ons Bergdorpje Vijlenfoto's tot 2 april 048

Maar morgen maandag 17 april….ga ik op pad! Ben jarig. En weet je wat ik krijg van Jeannette?

extra foto metaaldetector 001

Hij ligt al klaar!!! Met batterijen! TE LEUK !! O man, dit gaat het nieuws halen hoor. Denk dat ik in de komende blog al archeologische vondsten kan melden want het gaat hier immers 1000 jaar terug!!! Ik kan niet wachten!! Als een kind zo blij !! Nog één nachtje slapen en ik ga los!!! Ik zou zeggen…blijven volgen!!!

En weet je wie er mee gaat?

……toch…

…….Boy?

fotos tot 16 april2017 055

Fijne week!

Adië!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 gedachtes over “In de clinch met Emile Ratelband, studiereis ‘Vijlen aan zee’ en wie wordt Klantvriendelijkste Medewerker van NL?

  1. Ina 16 april 2017 / 18:23

    Nou dat weer vertrouw niemand die geen wijn drinkt…
    Ik drink helemaal geen alcohol en dat is omdat ik het niet lekker vind en omdat ik altijd zelf rijd. Hekel aan mensen met drank op achter het stuur al is het maar 1 en dat mag zoals ze dan zeggen…
    Wees dan sterk en drink dan helemaal geen drank die ene maakt ook niet uit voor de “gezelligheid” ook zoiets…. gezelligheid ben jezrlf en niet de drank..

    Ja sorry stokpaardje….

    Neemt niet weg 🍷Proost alvast op je verjaardag fijne dag gewenst 🎉

    Like

  2. arjandecaluwe 16 april 2017 / 19:32

    Het is weer een prachtige blog en dankzij jou heeft L1 er weer een ‘view(er)’ bij 🙂

    Like

  3. Ruud Clason 16 april 2017 / 22:14

    Beste Bas. Vandaag richt mij even op de Positivo Goeroe of hoe hij zich ook noemt. Deze man loopt al lang ten onrechte los in Arnhem en daar schaam ik mij voor. Jammer dat jij hem hebt moeten ontmoeten. Denk niet dat hij ook maar bij één persoon heeft gescored met zijn opmerkingen over jou. Ben er van overtuigd dat jij ook deze onmoeting keurig naast je kunt neerleggen. Prettige Pasen overigens.

    Like

  4. Oebele Anema 17 april 2017 / 13:29

    Die Emile Ratelband is duidelijk een geval: je hoeft niet in een boom te hangen om een eikel te zijn pfffft

    Like

  5. aalvanger2 17 april 2017 / 15:59

    Erg leuk blog. Knap hoe je het roer om hebt gegooid

    Like

  6. Jane de Koning Holland 17 april 2017 / 18:35

    Gefeliciteerd met je verjaardag Bas. En met de spannende stap die je gezet hebt om het roer om te gooien. Heerlijk om te lezen hoe je dat aangepakt hebt en je ervaringen uit je verleden combineert met je nieuwe leven in Vijlen. Wie weet zien we elkaar daar nog eens!

    Like

Plaats een reactie