Duim tussen het portier…, St.Martinus ‘BESTE wijngaard’, overnachten in onbekend Maastricht’s kasteel én..

Na diverse blogs heb ik gemerkt dat, als er wat ellende staat in de kop van m’n blog, het aantal lezers meteen stijgt ! Maar ja, dan moet je wel wat ellendigs meemaken natuurlijk. En dat valt  hier in Zuid-Limburg niet mee kan ik je zeggen. Het enige voorval was dan ook dat m’n duim tussen het autoportier kwam toen ik ‘m dicht gooide gisteren. Geen idee hoe ik dit deed maar het was niet best en deed ongelofelijk veel pijn..

fotos tot 5-9 146

Ik heb er gisteren, op advies mijn goede vriend Jan Mol, met een hete naald een gaatje in gebrand. Moet je nog oppassen dat je niet verder doorschiet met zo’n gloeiende naald… (hallo, bent u daar nog?) en daarna liep het bloed er nog zeker nog zeker 2 uur uit, wat met bloedverdunners nou niet direct een grote prestatie is, maar toch.. (inmiddels waarschijnlijk weer 50 lezers kwijt, blijf lezen! het wordt écht leuker!). Enfin, de spanning was er af en daar ging het om. Ik kan het dus aanbevelen zo’n hete naald…

Wat een geweldig weer hé de afgelopen weken? Zowel in zwart/wit als in kleur!

Geen moment nagedacht om met vakantie te gaan hahaha! Nou, kan dat ook niet want we zitten al weken vol met bijzonder leuke gasten. Dat is ook meteen het super fijne  van de zomer: je komt de gasten veel meer tegen. Ze zitten op het terras (loop ik rond aperitief tijd langs: “Bas , wil je ook een glaasje?”), ze maken een fikkie bij het kampvuur ( breng ik nog wat hout; “Bas, drink je ook een glaasje mee?) en de kinderen lopen veel rond, op zoek naar Boy!

Zoals gezegd, druk maar ook weer helemaal niet druk. Afgelopen weken geregeld op pad voor de nodige advies opdrachten bij verschillende parken en mogelijke nieuwe park-projecten. En met 34 graden valt het weliswaar niet mee om beide huizen schoon te maken, te stoffen en de bedden op te maken maar goed, effe doorwerken en daarna komen er weer gezellige gasten! En omdat we in de zomer beide huizen voor een week verhuren hebben we daarna 6 dagen…vakantie!

Sommige gasten nemen hun eigen fietsen mee en dan lijkt het wel een NS station. Overigens, een E Bike is wel “erg verstandig” hier in Zuid Limburg…

fotos tot 5-9 025

Uiteraard zijn er in de zomer veel gezinnen hier. Erg leuk om te zien dat kinderen heel weinig nodig hebben om een leuke tijd te hebben. Rondlopende kippen, dammetje bouwen bij het beekje, het is allemaal klein geluk!

En ook de  schattige koeien van Boer Bert doen het goed. Brood voeren, appels, en andere overblijfselen, voor stadskinderen is er niks leukers!

fotos tot 5-9 059 - kopie

Het allermooiste moment was toch wel het eieren pakken door onze jonge gasten. Ligt er één? Of liggen er zelfs 3? Of niks? Toen ik vanuit ons badkamerraampje keek, kreeg ik onze 2 gastjes nog nét op de foto, dol enthousiast gillend wegrennend…met één eitje!

fotos tot 5-9 047 - kopie

En dáár kunnen wij dus geweldig van genieten. Dat moment als gasten in de boomgaard heerlijk niks willen doen en een boek lezen terwijl de koeien aan het hek staan te grazen. Helaas zijn onze vriendinnen gisteren opgehaald uit het speelparadijs want het gras is nu toch écht te kort. Als ik in de boomgaard aan het maaien was, kwamen ze loeiend naar me toe maar dat waren meer ‘gras smoothies’ dan  de 30 kilo gras die ze per dag nodig hebben!

Het vertrek hebben we maar even vastgelegd…

Gelukkig hebben we naast ons nog de koeien van Viktor en Mirjam die nét weer terug zijn van een verblijf in de stallen. ( Ik bedoel uiteraard de koeien en niet Viktor en Mirjam want die hebben het enorm druk in Cuba Libre, je weet wel hét Cubaans/Caribisch restaurant van Limburg bij ons om de hoek)

Naast jonge gasten hadden we ook “collega’s” op bezoek. Gasten die zélf een vakantiehuis hebben of een B&B. Zo verbleven  Gerrit en Marlies Gerritsen van http://www.logeerensfeer.nl , in het Hans @Grietje huisje. En bij vertrek kregen wíj als afscheid een locaal flesje en zagen we later een geweldig gemaakte pagina in het gastenboek, hoe leuk en bovenal hoe aardig!

Op verzoek van gasten hebben we overigens ook een mooie leuning laten plaatsen bij Hans& Grietje en bleek de Weber door z’n hoeven te zakken en steeg de temperatuur in de Prachtige terraskamer naar de 32 graden dus:

1)

2) een nieuwe Weber ( ’s middags om 17.30 uur online besteld, volgende dag om 8.15 uur gebracht, tja dat blijft toch bijzonder)

fotos tot 5-9 110

3) en tot slot een ventilator die, als je niet oplet, ervoor zorgt dat alle kleren door de kamer waaien! Maar koel is het wel!

fotos tot 5-9 103 - kopie

Zo zie je maar, je blijft bezig en verbeteren.

En terwijl de temperaturen hier bleven stijgen, won ‘onze’ Wijngaard St.Martinus van Stan en Nienke Beurskens  de titel van “BESTE wijngaard van Nederland &Belgie !! En nou woon ik hier pas 1,5 jaar maar ik kan je niet zeggen hoe geweldig ik dit vind! Inmiddels kennen we Stan en Nienke persoonlijk en mogen we van vrienden spreken maar ik hou gewoon van mensen met passie! Mensen die ergens voor staan ( in dit geval dus absolute TOP wijn) en hier alle energie en bevlogenheid aan geven. En daarnaast snoei hard werken en met de opgedane kennis, ruim 50 wijngaarden in binnen, én buitenland adviseren. Kijk, dan ben je een grote en maak ik een diepe buiging voor inzet en enthousiasme.  Er is dan ook geen gast van ons die niet gaat proeven bij St.Martinus en met minimaal een fles ( meestal een doos trouwens) terugkomt. Ik zie Sanne Hans vorig jaar nog met een door de achteras hangende auto naar huis rijden. Schat een doosje of 10 hahaha!!! Vorige week waren Jeannette en ik even op bij Stan en Nienke op kraam bezoek vanwege de geboorte van dochter Josefien. Hij had zojuist de Award voor BESTE wijngaard gewonnen dus…tijd voor een primeur! ( op onze facebookpagina ‘De Heerlijkheid Vijlen’ al ruim 4000 x bekeken) :

Mooi hé? Trots en toch bescheiden. Hij heeft inmiddels zeker 100 oorkondes gekregen  voor al zijn mooie wijnen maar….ze liggen in een la!!!! Maar goed, die komen nog weleens in het grote trappenhuis te hangen, hé Stan…?

Over Awards gesproken, morgen sluit de inzending voor de verkiezing van allerlei Zoover Awards voor bv Beste Hotel, Beste B&B en ook Beste Vakantiehuis. Een beetje gekke verkiezing lijkt het. Men telt alleen de punten vanaf dat de wedstrijd werd gestart (begin juni j.l) en niet de rating zoals je die had. Uiteraard vind ik dit soort dingen best grappig en als je dan genommineerd bent uit ruim 3000 vakantiehuizen in Nl, dan ook maar gaan voor een TOP 3 of beter nog nummer 1, toch? Dus ik heb mijn gasten uitgenodigd om een review te schrijven op Zoover Award De Heerlijkheid Vijlen . Maar nu hebben er zoveel gereageerd dat het gemiddelde cijfer (inmiddels een 9,7 !!) niet meer van z’n plaats komt of verandert want de invloed op zoveel beoordelingen is natuurlijk steeds kleiner aan het worden. Je kunt dus maar beter weinig reviews hebben, dan kún je met een hoger cijfer eindigen. Nou ja, we zullen het wel zien. Mocht je dit lezen en je bent gast geweest bij ons , je kunt nog reageren vandaag maar dan wel graag met een tien hahaha!!!!. Mochten we in de prijzen vallen, dan nemen we Boy wellicht mee naar de uitreiking… Want zolang kinderen, op de vraag “wat vond je het leukst hier”nog antwoorden “Boy”, zorgt hij voor de hoogste score, ook in modderbaden…

fotos tot 5-9 107

Alhoewel, de omgeving doet hier ook nog steeds wel wat met gasten. Sommige zie je de hele of halve dag niet en anderen blijven dichtbij. Genoeg te zien in ieder geval, zeker nu het zo mooi is én blijft! Even een korte ‘slide show’ met mooie omgeving’s foto’s, direct bij ons in de buurt. De luchten zijn altijd anders en het decor wisselt door het heuvelachtige tijdens je wandeling.

Deze slideshow vereist JavaScript.

En verder? Hout gekloven met 32 graden. Rare timing inderdaad, schijnt ook niet écht goed te zijn voor je gezondheid maar zoon Jip was even in Vijlen en ik kon wel wat hulp gebruiken… 3 kub werd er op de stoep gelegd en met 1,5  dag ( inclusief de nodige lange pauze’s) was alles op z’n plek:

fotos tot 5-9 081 - kopie

Daarna met de ‘seniorenkloofmachine’ alles nog een tikkie kleiner…

fotos tot 5-9 024

en klaar is …Bas. De winter kan komen!

fotos tot 5-9 082 - kopie

Na het kloven toch maar even het water opgezocht met Jip en Boy. Even aan de wandel ( keigoeie foto, vind je niet?)

fotos tot 5-9 108

en daarna zwemmen in de Geul op nog geen 5 minuten van ons huis. Geheel gratis!!!

fotos tot 5-9 090 - kopie

fotos tot 5-9 087 - kopie

Tijdens de wandeling terug zag ik dit in onze ‘voortuin’…

fotos tot 5-9 035

Zie je dat? Zo zielig! Dat ene maisplantje dat helemaal alleen staat en al die anderen staan aan de andere kant te kijken en te wuiven in de zon! Kijk, dat gebeurd er nou als je ergens de tijd voor hebt. Dan ga je niet alleen kijken, maar ga je ook meer dingen ZIEN. Dit is er weer zo eentje…

Dit ook trouwens:

fotos tot 5-9 042

Alsof onze Lieve Heer aan het blazen is. Heel zachtjes speelt hij boven onze Vijlense St.Martinus kerk met de lucht en de wolkjes. Ik zag dit pas toen ik iemand een foto zag maken terwijl ik op hem afliep. Door óm te kijken, zag ik wat híj zag en fotografeerde…

Gisteren heb ik met mijn vriend Jan Mol ( de nageladviseur inderdaad) , een bezoek gebracht aan de introductie op de Hoge Hotelschool Maastricht. Jan en ik hebben 35 jaar geleden in een Hotelschool gelegenheids zangklubje gezeten dat nieuwe studenten de verenigingsliedjes moest leren. Pepia Est heet het want ze bestaan nog steeds. En wij gingen even een weekendje terug in de tijd, een tijd die we beiden ( en velen met ons) bestempelen als de aller mooiste tijd van ons leven. Het is m.n het verblijf op een campus, met een geweldige entourage en een zeer intensief social leven…, dat die studentenperiode zo bijzonder heeft gemaakt én waardoor er nog zo veel vriendschappen zijn uit die tijd. En dus ook die met Jan:fotos tot 5-9 137

We sliepen in het Château ( of moet je nou zeggen òp het Château?) Echt een wereld plek waar alle 26 kamers zijn ingericht door bekende en minder bekende architecten. Het hotel ligt op nog geen 6 minuten van het centrum van Maastricht en heeft een bijzonder park, bijzondere binnenplaats en mooi restaurant. Neem écht even een kijkje op deze site, een geweldige tip voor een volgend verblijf in Maastricht ( en ietsje goedkoper, prachtige ambiance, en leuke medewerkers (studenten) die hun eerste schreden zetten in het vak ( waar velen nooit in terecht komen, maar dat terzijde….) 115€ voor 2 personen, inclusief ontbijt!

Teaching Design Hotel school

We werden geweldig verzorgd en het was ‘Hostmanship’ van de bovenste plank. Zo wilden Jan en ik iets eten. Sterker nog, er kwam nóg een jaargenoot spontaan langs , Peter Hendriks, dus toen waren er 3 magen te vullen! Maar helaas: een besloten feestje met diner en de hele zaak was inmiddels vol. We konden wel bitterballen krijgen en een soep. Na wat geborrel op de imposante binnenplaats kwam er, lang na de heerlijke soep, iemand naar ons toe. “Heeft u nog trek?”Er zijn minder gasten gekomen en wij hebben nog …3 hoofdgerechten over. BANG!!! Kijk , dat is dus alle gast verwachtingen overtreffen, daar word ik heel erg blij van, zeker op zo’n opleiding waar jezelf zoveel voetstappen hebt staan. Ook de hotel manager, Harpert van Seggelen, kwam nog langs. Hij bleek 1 jaar voordat wij in 1980 op de Hotelschool kwamen, te zijn afgestudeerd en na 23 jaar in Zuid Afrika te hebben gewerkt , weer terug waar het allemaal begon; Château Bethlehem,  dus we hadden weer sterke verhalen genoeg voor bij de borrel! Kortom: een échte aanrader dit Hotel, weer ’s iets anders voor wie van Maastricht houdt. Je kunt hier trouwens ook zakelijk verblijven door de weeks, heel wat gezelliger dan menig stadshotel, toch?

Hopelijk komen we in maart weer terug op het Château. Maar dan voor een hele grote reünie van de Hotelschool Maastricht. Er zijn plannen om dit niet op het school terrein te houden maar daar zijn veel oud studenten niet erg blij mee. Zoiets hoort gewoon hier. Komende week vergaderen ze er nog over, ben benieuwd. Ik hoop dat Ad Smits, directeur van de school, snapt dat het voor de band met oud studenten beter is om het te houden waar de ‘roots’ liggen. ‘Oud Hotelschool-Blog lezers’ die het hier mee eens zijn, kunnen een mailtje naar hem sturen, als ze dit ondersteunen. Zal die best leuk vinden….., toch? ad.smits@zuyd.nl

En komende weken? Nou dit hé: veel zon, veel warmte….

fotos tot 5-9 097 - kopie

We gaan er weer een mooie zomer week van maken. En dat ziet er ongeveer zo uit:

fotos tot 5-9 124

of zo…

fotos tot 5-9 115

óf…

fotos tot 5-9 028

en zeker zo…

fotos tot 5-9 037

Naast al dat genieten ook een beetje aan het werk hoor. ( ja, ik moet ook boodschappen doen!) Het ‘sprekers seizoen’ is weer begonnen en komende week heb ik maar liefst 2 lezingen over ‘klantvriendelijkheid & Hostmanship’staan in de, overigens verder geheel lege, agenda. Alhoewel leeg, ik heb ook nog een vergadering in het kader van ‘Vijlen 1000jaar’over ons bomenplan. Maar dat is het dan wel hoor, goeie dag, het wordt 25 graden!

Ondertussen dat ik deze blog schrijf, heb ik wel 4 keer de telefoon opgenomen en helaas ‘nee’ moeten verkopen voor ons huis. We hebben in beide huizen geen enkel weekend meer vrij, alleen nog een 3-tal midweken in Hans & Grietje in november en een paar midweek mogelijkheden in ons grote huis in het laatste kwartaal. Kijk anders voor alle info s even op: deheerlijkheidvijlen.nl

fotos tot 5-9 051 - kopie

Zo, mooi geweest. Dat denkt onze poes Spike ( 18 jaar en nog steeds achter de m…uizen aan!) ook! Tot slot een wat korrelige foto maar voor mij van grote waarde. Elke keer als ik Boy uitlaat, kijk ik altijd even achterom. Letterlijk wel te verstaan. En dan kijk ik altijd een paar minuutjes naar onze mooie hoge verlichte St.Martinus kerk én die lampjes rechts beneden.Voor de rest is het overal donker vanwege de weilanden en boomgaarden. aarde donker! ‘Daar mag ik wonen’ denk ik dan. Op een van de mooiste plekken van Nederland. En als ik dan onze gasten hoor lachen op het terras, loop ik met een grote smile verder..

fotos tot 5-9 040

En dan, ter afsluiting een aandoenlijke video van Boy, de grote held hier. Een ode van Joe Cocker aan de liefste hond van het Heuvelland. Vriend van alle gasten, voorbij trekkende wandelaars, buren en buitenlui. Zou die het verstaan? Let even op de emotie in z’n ogen. Zet de tissues maar klaar…

 

Fijne week allemaal en…..geniet, maar nooit met mate!

Tot snel

fotos tot 5-9 127

Bas X

6 gedachtes over “Duim tussen het portier…, St.Martinus ‘BESTE wijngaard’, overnachten in onbekend Maastricht’s kasteel én..

  1. Carla 4 september 2016 / 15:35

    Hij was weer leuk om te lezen.

    Like

  2. arjandecaluwe 4 september 2016 / 16:58

    Het is weer een geweldige blog. Geweldig leuk hoe je het maakt en het leest ook zo lekker weg 🙂

    Like

  3. Toine 4 september 2016 / 18:42

    Bas

    Je wordt wel steeds meer Limburger de portier is toch echt het portier een van de eerste dingen die je toch op de hhs moet hebben geleerd
    De portier houdt het portier open , in des indes hadden we indertijd er nog een met zelfs rode jas en hoge hoed
    Overigens wel weer een geweldig verhaal , elke keer weer geweldig om te lezen .

    Like

    • Bas Hoogland 4 september 2016 / 20:28

      Jeetje Toine, helemaal gelijk, dacht eerst nog het woord auto deur te gebruiken … Maar ik heb het aangepast, dank voor de correctie! Groet!

      Like

      • Henny van der Wal 5 september 2016 / 06:47

        Bas,

        Weer een geweldig stuk om te lezen je wordt meegenomen in jou verhaal.
        😀

        Like

  4. Emiel Bernard 5 september 2016 / 20:13

    Prachtig verhaal weer, Bas. Ik weet hoe het is bij jou in Vijlen en die herinneringen komen met het lezen van je blog telkens weer terug!
    Hopelijk blijft het niet bij herinneringen en kunnen we nog eens bij jullie terugkomen 🙂

    Like

Plaats een reactie