Kippen alarm door buizerd, gedetineerden in het groen en.. volle bak!

zomerblog tm7 aug 022

Mijn hemel, wat zijn die 4 weken voorbij GEVLOGEN. Zoals je kunt zien op bovenstaande foto, waren het ook 4 hele drukke weken!!

Deze foto staat wel een beetje symbool voor de afgelopen tijd in Zuid-Limburg. Een paar TOP dagen afgewisseld met gemiezer maar overwegend droog. Die Tsunami van regen van enkele weken geleden lijkt nu ver weg. De temperatuur hier is ook prima, zelfs een paar graden warmer dan de weerdeskundigen verkondigen. Ik moest wel even in m’n agenda kijken wat ik had meegemaakt want men noemt dit hoogseizoen maar het voelt als laagseizoen. Het tempo ligt laag en er zijn weinig wandelaars, die komen in september en oktober weer. Juli-augustus zijn gewoon de maanden dat je hier moet zijn als je rust wilt. Ook weinig werkzaamheden in en rond het huis want we zitten helemaal vol. En het sprekers seizoen ligt effe stil, dat komt in september weer. Dus, wat doe je dan eigenlijk allemaal?????

Nou, Pokemon’s vangen natuurlijk !!

zomerblog tm7 aug 091

Nee hoor, don’t worry. Zoon Hidde heeft 2 maanden bij ons gebivakkeerd en alle weekenden hard en gezellig gewerkt in het wereld beroemde Boscafe’tHijgendHert Hier moet je geweest zijn, anders ben je niet in Zuid-Limburg geweest! En zoon Jip kwam nog even gezellig langs met Romy. En inderdaad, er zat zo’n beest op ons terras volgens de heren. En Hotel Vijlerhof blijkt een pokemon gym en….nog meer van die onzin! Nou, we doen er niet aan mee hoor, we hebben onze eigen pokemon…

zomerblog tm7 aug 111 - kopie

De afgelopen weken waren dus relaxed, (los van een veel afspuit sessies na een modder duik) en ook bijzonder. Zo wandelde ik met Boy in het Vijlenerbos. Staan daar een paar mannen flink te snoeien en zie ik verderop 2 busjes van ‘reclassering’staan. Ik ga op m’n favoriete bankje zitten en raak aan de praat met Leo die daar net een sjekkie zit te roken. Beetje onnozel begin ik het gesprek.  ‘Zo lekker aan het snoeien?’. ‘Ik krijg hier niet voor betaald hoor’, ‘o nee??’, ‘Nee. het is een taakstraf’, En zo begon ons gesprek in de zon. Leo en ik, helemaal alleen. Leo had een paar wapens in huis gehad en zat in de heling… 300 uur taakstraf. ‘Helpt dit nou?’vroeg ik. ‘Nee hoor’, zei Leo. Als dit klaar is ga ik gewoon weer aan ‘de slag’…Ik vroeg Leo wat z’n droom was. Hij vertelde dat hij graag buiten wilde werken, in het groen. ‘Ik krijg alleen nergens een baan met mijn verleden….’ Inmiddels voegde zich een 2-tal aardige ‘opzichters’bij ons en een 4-tal andere ‘taakstraffers’. Ze vroegen mij wat ik hier deed, waarom ik hier was, waar ik vandaan kwam. En ik vertelde hun mijn verhaal. Dat ik was gestopt, hier nu woonde etc etc. En net voordat ze weer aan de slag wilden gaan vroeg ik aan Leo ‘ hoeveel heb je nodig om gelukkig te zijn?’ Hij antwoord ‘een paar miljoen!! Er ontstond uiteraard en discussie over gezondheid en wat je werkelijk nodig hebt. Nadat de zware jongens weer aan de slag gingen zei een van de toezichthouders’: ‘je drukte wel op een paar knoppen bij Leo, die staat nu verderop te snoeien….alleen’. Bij het weggaan liep ik langs Leo. “Niet vergeten hé Leo, wát heb je nodig om gelukkig te zijn….’ Leo mompelde wat….en leek na te denken. En ik? Ik had een heel bijzondere ervaring gehad omdat ik alle tijd van de wereld had. Op 5 minuten van mijn huis.zomerblog tm7 aug 001

In de afgelopen periode hebben we ook het hoogte punt gehad van ‘Vijlen 1000 jaar’, hét Millennium Concert op 23 juli. En dit was voor dit dorp nou écht iets bijzonders want alle verenigingen dezen er aan mee ; Zangkoor, Harmonie en Schutterij. En ik heb het dus niet over een fanfare hé, ik heb het over muziekstukken waar je kippenvel van krijgt. Maanden is er geoefend om samen met Reincarnatus, een soort middeleeuwse pop band, mooie stukken te laten horen waaronder Schindler’s List en stukken van Ennio Maricone (zal wel fout geschreven zijn maar je weet wat ik bedoel. En ook lukt het me nog steeds niet hier wat video’s in te plakken. Maar als je naar Facebook gaat , Facebook Vijlen 1000 jaar

dan staan er een paar fragmenten die de moeite waard zijn!

Bijna 500 gasten waren aanwezig en het was gewoon indrukwekkend! Nog nooit had de Schutterij samen met de Harmonie stukken gespeeld. Zul je zeggen, ‘lekker belangrijk’, maar voor zo’n dorp is dat dus een historisch moment, zeker als er ruim 100 Vijlense inwoners betrokken zijn bij al deze verenigingen en een ongelofelijk gaaf concert neerzetten!!

Het was écht een geweldige avond waarin een klein dorp even liet zien waarin ze groot zijn. en het mooie is dat diverse inwoners het er  nu over hebben om jaarlijks SAMEN een groot concert neer te zetten. Als het de kwaliteit heeft die men nu heeft laten zien, is volgend jaar de tent te klein!

Overigens, de tent had het zwaar te verduren. Na de pauze kwam het ineens met bakken naar beneden en ontstonden er flinke waterzakken aan de zijkanten. Maar ja, de Schutterij trok ten strijde en met de geweer kolven werd gewoon het water uit de tent verdreven en bleef de tent heel. Kan alleen in een dorp.. erg mooi om te zien!

zomerblog tm7 aug 063

In de afgelopen weken mocht ik ook nog even naar ‘het wilde westen’. Ik was gevraagd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) om een 2-tal sessies te leiden die gingen over de toekomst van de NL kust. De sessies gingen prima, er was een uitstekende inbreng van deelnemers uit oa diverse kust gemeenten, kust promotie organisaties en kust bedrijfsleven. Ik verbleef overigens in Scheveningen. Mijn hemel, wat is dit een verzoeking zeg! Waar ik ook keek, nergens groen, winkels gesloten en een en al beton! Ik sliep in het Bilderberg Europa Hotel ( mooi vernieuwd, compliment’! én zeer aardige medewerkers! Hier zit een directeur die het snapt, ( Dianna Bartels )

Maar Dianna, tegenover je hotel mag je best wat bomen en struiken plaatsen, er is plek… én het kan een mooie(re) entree worden van Scheveningen. Ik zou de gemeente echt aanraden hier ’s wat aandacht aan te besteden. Groen voor het Skotel van de Hotelschool Den Haag en volgens mij gewoon wat afbreken her en der…. ( wij zongen op de Hotelschool Maastricht al “waar de blanke top der duinen, reikt tot een vervuilde zee, waar de Hagenezen struinen, zeer voldaan en wel tevree, staan wij te balen aan het gore strand, denken wij geef ons maar ons Limburgs land!!!)

 

zomerblog tm7 aug 116 - kopie

Tja, en hier denk ik dan dat het best een ruimtelijk gevoel heeft maar als straks de windmolens er staan ( en die beslissing is genomen dus die komen er ook ECHT!! ( ABSURD en bijzonder slecht van de politiek), dan is de romantiek er wel van af, toch? Zit je naar iets eindigs te kijken i.p.v een oneindige horizon….zomerblog tm7 aug 117 - kopie

Nee sorry hoor, maar ik was serieus blij om weer terug te zijn.En straks in de herfst ziet het er wéér anders uit… zomerblog tm7 aug 164

Het leuke van weer even in het ‘wilde westen’ zijn , is wel even bijkletsen met oud -collega’s. Dit keer met Caroline Valk, ruim 13 jaar m’n assistent geweest bij Landal! Super gezellig! (het lijkt alsof we op Bali zitten maar het is toch écht Scheveningen….)

zomerblog tm7 aug 113

Ondertussen hebben we ‘volle bak’. We verhuren deze weken alleen per week zodat we zelf niet zoveel hoeven schoon te maken en ook een beetje vakantie hebben. Het leuke van de zomer is dat je ook veel meer contact hebt met je gasten. Zo was er een samengesteld gezin waar de partners beiden hun kinderen bij zich hadden. Nou kinderen, ze waren allemaal 20+. en dat betekende dus lekker buiten vuurtje stoken en aan de wijn. Ook speelde een van de zonen magnifiek gitaar dus dat werd een mini Fado concert. En dat maakt het dus allemaal zo leuk. Bijzondere ontmoetingen, bijzondere gesprekken. Zo was er ook een opa die hier met oma, kinderen en kleinkinderen logeerden. Hij kwam heel broos binnen maar na 2 dagen zei hij : “ik weet niet wat het is maar ik voel me geweldig hier!”En dat geeft zoveel energie! En daarom is het ook zo leuk! Zal wel de reden zijn waarom ik bij m’n jaarlijkse controle bloeddruk 120/79 had. Gewoon uit het boekje!

zomerblog tm7 aug 106 - kopie

Ondertussen gaat het met de koeien prima. Elke keer als ik eten breng met Boy gaan ze loeien. Totdat Boy het inmiddels bekende ‘KIPPEN ALARM’geeft : buizerds en valken die rondcirkelen om onze loslopende kippen een gratis rondvlucht te bezorgen! Boy zit ze al van verre aankomen en begint me dan een partij te blaffen!! Hup de kippen in de ren en klaar!Nu hebben we een hoop groen om het huis en is het lastig landen voor die beesten maar toch, zo’n kip kost toch nieuw 9,50 ! hahaha!! ( plus het feit dat we de eerste week geen eieren hebben, tel uit je winst!!! En als eenmaal het alarm weer voorbij is…gaat Boy lekker genieten….

zomerblog tm7 aug 102 - kopie

Even tijd voor een Quiz: zoek de verschillen hier in onze boomgaard…..

goed gedaan, was ook niet moeilijk, toch? Nu de kersen klaar zijn zijn we aan het pruimen plukken geslagen en komen binnenkort de peren en appelen eraan! Ik moet zeggen, na een rondje pruimen eten van Boy, gaat die gelukkig zelf even op pad..zal ik maar zeggen…

Is het dan inderdaad zo rustig in Vijlen? Helemaal niet!! Afgelopen week werd ik wakker van….de lantaarnpaal schilder!  En als ik dit niet had gezien vanuit m’n slaapkamer raam, had ik nooit geweten dat die geschilderd was want de kleur was….hetzelfde:  GRIJS!!zomerblog tm7 aug 120 - kopie

Tot slot nog maar even wat zomer impressies. Ik blijf me verbazen over deze omgeving. ik heb vanmorgen zelfs Sacha de Boer ge-appt. We gaan wellicht een fotoworkshop organiseren hier in de omgeving want er is zoveel te zien!

zomerblog tm7 aug 150

zomerblog tm7 aug 149 - kopie

En deze heb ik vanmorgen gemaakt op nog geen 2 minuten lopen van ons huis!

zomerblog tm7 aug 161zomerblog tm7 aug 163

zomerblog tm7 aug 003

En uiteraard een zomers plaatje in onze boomgaard…

zomerblog tm7 aug 109 - kopiezomerblog tm7 aug 107 - kopiezomerblog tm7 aug 162

En het wachten is op de nieuwe oogst bij St. Martinus. Volgens Stan & Nienke Beurskens gaat dit een nog bijzonderder jaar worden…. Nou, volgens mij kan hun jaar al niet meer stuk want ze zijn net de trotse ouders geworden van een dochter!!!

zomerblog tm7 aug 160

En onze zoon Hidde? Die is jarig vandaag! 21 jaar!Vierden we het vorig met een cocktailtje… bij restaurant Cuba Libre, dit jaar…zit ie in Sri Lanka en geniet van een lekkere vakantie voordat de Hotelschool studie begint in Breda! En YES, hij heeft een kamer ( zit wel (te) dicht bij het Ginneken maar ja….) Hidde van HARTE! X

zomerblog tm7 aug 158

En komende weken? Morgen weer nieuwe gasten….(zo ligt Boy altijd een kwartier voor aankomst….)zomerblog tm7 aug 112

Genieten, paar advies klussen, een 4 tal spreekbeurten voorbereiden, oud collega Thomas Heerkens komt langs, grasmaaien, een leuning maken in het grote huis en…eh….geen idee… eigenlijk!

zomerblog tm7 aug 110

Of het moet zijn dat er weer leuke zomer gasten komen. Met hun eigen verhalen en hun eigen verwachtingen. En hoe leuk is het om die verwachtingen te overtreffen. Ervoor te zorgen dat ze hier lekker genieten, mooie plekjes ontdekken en met fijne herinneringen weer naar huis gaan!

Fijne zomer!

Groet, Bas

De Heerlijkheid Vijlen

_SDB5991

En dan ben je je blog aan het afsluiten, komt er zo’n blond 7 jarig-prinsesje binnen en geeft je een tekening. Ik vint het een geweldige tekening en smelt….

extra 001

extra 002

 

6 gedachtes over “Kippen alarm door buizerd, gedetineerden in het groen en.. volle bak!

  1. Ina 7 augustus 2016 / 21:10

    Die foto van Boy in het graan lees tarwe af laten drukken prachtige foto
    Gr. Ina

    Like

  2. Marijke 7 augustus 2016 / 22:02

    Mooi om te lezen dat je nog steeds geniet daar. Vooral als je in het westen bent geweest.
    Hopelijk heb je bij Leo genoeg los gemaakt om dit keer toch een knop om te zetten. En die kinderen, heerlijk. Open en eerlijk.
    Goede weken nog daar! En een knuffel voor Boy, hij heeft het maar druk daar. De gasten verwelkomen en op hun gemaak stellen, de kippen in de gaten houden 😃

    Like

  3. Carla Redegeld 7 augustus 2016 / 22:04

    Jeetje wat geweldig weer om je blog weer te lezen. Super mooie foto’s, verheug me alweer op januari.

    Like

  4. Henny van der Wal 8 augustus 2016 / 08:54

    Bas,

    Weer een geweldig mooi stuk om te ,eten, jij neemt de lezer mee.
    Fijne dagen met vele en leuke gasten.
    Henny

    Like

  5. Janet 8 augustus 2016 / 13:11

    Prachtige foto’s. Wij gaan vrijdag naar Schin op Geul voor een week. Heel benieuwd hoe het daar is.

    Like

Plaats een reactie