Een toevallige ontmoeting met een bijzondere ontdekking, het Mistery van Maecke en de toren is open!

Blogfoto`s 102

Vanmorgen had ik een goed voornemen. Jeannette wilde graag naar de antiekmarkt in Tongeren. Nou heb ik die oude spullen al een paar keer gezien maar ja, vooruit, waarom niet. Dus we stonden om 7 uur op, kopje koffie en GO! of beter NO-GO ! De accu van de auto was leeg!! Wat bleek, de achterbak stond nog op een kier en het lampje had de hele nacht gebrand. Tja, wat doe je dan? We gingen aan de wandel. Naar Mechelen. Via allerlei paden, door de weilanden, de bossen en jawel, onderweg 5 reeën zien. Boy zag niks dus het wordt tijd voor Specsavers!

Onderweg was er veel te zien. Zo kent Zuid-Limburg het fenomeen van ‘weg kruizen’ ( met een s of met een z?) . En hier in het uiterste puntje van Nederland zijn die met pasen allemaal mooi versierd, een mooie traditie! Een feest om te zien en vooral hier in ons dorp wordt huer veel aandacht aan besteedt.

Blogfoto`s 042Blogfoto`s 041Blogfoto`s 043Blogfoto`s 040

Elk kruis heeft zo z’n verhaal en er is ook een website http://www.veldkruus.nl die alles verteld over elk kruis, op elke hoek hier in het landschap.

Zo kwam ik van de week ook dit kruis tegen op een landweggetje nog geen 5 minuten lopen van ons huis…. Probeer het eerst ’s te lezen en bedenk wat er staat….

Blogfoto`s 086

Ben je eruit?

Via twitter deed ik een oproep om me te helpen met wat er stond. ik kreeg binnen een uur diverse suggesties. En dit is de verklaring op de website  van veldkruus.nl. hoe bijzonder..

Blogfoto`s 090

Dat is nou o.a het mooie van hier wandelen. Je ziet van alles en via social media word je geholpen over wat je ziet. Zuid-Limburg 3.0… Maar voor ik daarover meer vertel, even chronologisch door de afgelopen 2 weken….

2 weken geleden mocht ik spreken over ‘Klantvriendelijkheid’ in Hoorn, in het Van der Valk Hotel. Een geweldig (nieuw?) hotel. Ik was gevraagd door Mc Donalds Nederland om, verdeeld over 2 dagen, te spreken op een zeer special Event voor ruim 300 restaurant managers! En ik mocht er niet over twitteren!! Want de persconferentie was een paar dagen later. Wat is het geval? Mc Donalds gaat namelijk het concept veranderen!!! Ja, beste blog lezers, als je het nog niet wist, hier komt het!!! En in Hoorn staat de ‘pilot-McDonalds”waar ALLE 300 restaurantmanagers zijn gaan kijken. Even een korte uitleg. In de nieuwe McDonalds word je ontvangen door een host:

Blogfoto`s 021

Die legt je uit,( als je dit nog niet weet) hoe je kunt bestellen. Je kunt vervolgens je hamburger of salade compleet pimpen via een GIGA I Pad tot je een ons weegt!!! Daarna word die speciaal voor jou gemaakt. Ik was echt ENORM onder de indruk!!!!! Van Retail naar restaurant. En het werd nog gekker!!

 

Er lag een soort credit kaart met een code . Als je dit intikte in de ‘Giant  IPad’, konden de medewerkers EXACT zien waar je was (soort GPS)  en werd de bestelling aan tafel gebracht. Een enorme omschakeling voor alle medewerkers. Geen rijen meer en vooral ‘tailer made food’.Blogfoto`s 025

En waar ik ook van onder de indruk was; een werkelijk geweldig goeie koffie hoek. Beter dan ‘Starbucks’!!

Wat ik helemaal geweldig vond waren de mensen. Mc Donalds is echt in transitie en ik vond me erg welkom binnen hun club waar ik 2 dagen mocht rondlopen en veel mensen heb ontmoet. Kreeg er veel energie van! Erg benieuwd hoe dit NIEUWE concept aanslaat.

De slaapkamer in Van der Valk Hoorn was overigens helemaal prima. ….

Het leuke was dat ik vanuit Hoorn langs kon gaan bij onze zoon Hidde in Amsterdam. Geweldig om te zien hoe er in Amsterdam zoveel horeca zaken bij komen. Zo gingen we even langs in het 2 dagen later te openen ‘Drovers Dog’ op de Wibautstraat, de derde zaak van oud Hotelschool Maastricht jaargenoot Roland van Dinten. Hier kun je dus geweldig ‘Australisch’ eten!

Na terugkomst van m’n spreekbeurten/lezingen/presentaties (hoe noem je dit eigenlijk???), moest ik weer aan de bak. Het huis was weer vol en alles ging heerlijk op z’n kop voor de weekend gasten (zie foto’s)… En ik moet zeggen , ook heerlijk om te doen! Ben er ook achter waarom.  Ik wist het allang maar zelfs hier in ‘de Heerlijkheid Vijlen’ ben ik namelijk zo oranje (resultaat gericht) als de pest. Dus stof=stof weg, vuil-schoon, vaat vol-vaat leeg, vind ik gewoon leuk!!!

Ondertussen werd het hier in Zuid-Limburg beter weer. En voor wie het nog niet weet, het is hier gemiddeld altijd een graadje of 2-3 warmer dan in de rest van het land. Ook niet raar want áls we naar Parijs willen, zijn we er in 2 uur en 15 minuten….

 

Een ander event de afgelopen 2 weken was de openstelling van de toren van onze St. Martinus kerk hier in Vijlen. Nog nooit was de toren opengesteld voor publiek. In het kader van Vijlen 1000 jaar mogen bezoekers dit jaar de toren in en hebben ze een geweldig uitzicht over het Heuvelland. Je zit hier immers op 195 meter boven NAP !

Blogfoto`s 060Blogfoto`s 062Blogfoto`s 035Blogfoto`s 033Blogfoto`s 037

Uiteraard kwam L1 langs voor een LIVE radio verslag en volgde ‘De Limburger’ met een mooie reportage.

En ik had net ‘kassa dienst’ !!

Blogfoto`s 049

Ik vind het bijzonder en ben er trots op dat ons dorp zoveel media aandacht krijgt.  Niet iedereen vind dit  wellicht leuk maar voor Vijlen en omstreken is dit een mooie opsteker waar menig dorp jaloers op is. Hierdoor is dit een zeer leefbaar dorp met een geweldig actief vereniging leven, een top harmonie en schutterij. Hier heeft men nog veel voor elkaar over en is men nog betrokken. Het staat onder druk als gevolg van vergrijzing en leegloop, anderzijds komen er ook veel mensen van buiten in Vijlen wonen die zich willen inzetten voor de leefbaarheid van deze omgeving! Ik hoop dat men dit hier koestert, kunnen we samen heel oud worden in het mooiste stukje buitenland in Nederland!

Waar die leefbaarheid tevens uit blijkt is de inzet van onze ‘kantonniers’  Nadat buurman Jo ( in de 70) pal voor onze deur z’n been brak op een glibberig pad, kwamen onze mannen van ‘kanton Vijlen’ in actie. Het hellende pad werd iets afgegraven, kiezels gestort en we hebben hier weer een geweldig net pad naar boven. Volgens Google maps heet dit ‘het Kerkbergsvoetpad’. Volgens de bordjes heet dit niks …. Ik ga voor Google….

Tussen door kwam ook nog TOP fotograaf Merlijn Doomernik. Google hem maar ‘s

Blogfoto`s 069

Naast Boy mocht ik ook op de foto voor ‘Levenslessen’, een wekelijkse reportage in Trouw met mensen die …eh..ja..een aantal levenslessen geven! Zaterdag 23 april kun je het lezen in de weekend bijlage van Trouw.. (overigens kunnen ze van mij wat zeggen qua foto-shoots, Boy is er helemaal gek van !!)

Mag ik ondertussen even een tafereeltje laten zien van onze gasten van het grote huis? Gewoon heerlijk aan het voetballen in de wei voor ons huis! Wat heb je nodig om het naar de zin te hebben?

Blogfoto`s 039

En dat tot slot toch wel de meest opmerkelijke ervaring van de afgelopen 2 weken.

Zoals gebruikelijk loop ik geregeld met Boy in de omgeving te wandelen. In het buurtschap Melleschet loop ik einde middag tegen een gezelschap op waarbij een van de dames mij aansprak. “Dag Bas, alles goed?”Ik herkende de dame niet direct maar we hadden elkaar al ’s gesproken. Het gesprek kwam op ons huis. “We waren laatst in “’t Pintje” in Mechelen en daar lag een boek. En op pagina één stond jullie huis. Het ging over een familie uit Mechelen maar precies weet ik het niet meer”, zei de aardige mevrouw die al meer dan 25 jaar naar Vijlen kwam.

Die avond was Jeannette in Amsterdam  dus ik dacht, “ik ga naar ’t Pintje in Mechelen ( overigens een wereld tent!!) want ik wil dat boek wel ’s zien..”

Ik naar mechelen wat nog geen 5 minuten van ons huis ligt. ik kwan dekroeg binnen en zag aan 2 kanten 2 stapels boeke liggen maar ook met gasten ervoor ! ‘Wilt u mij helpen, ik zoek een boek met mijn huis erin…” Helaas, geen boek… Ik nam een biertje en wachtte tot de gasten weg waren. Zodra de eerste gasten vertrokken kon ik zelf in de stapel snuffelen en…YES… !!!!

Blogfoto`s 048

Ik wist dat het iets met een kroniek te maken had…. pagina 1…… en wat las ik daar????

Blogfoto`s 044

Het eerste schriftelijke bewijs, los van wat de vorige eigenaar Paul Laugs had vertelt, over het feit dat ons huis sinds 1789 bewoond is geweest. Nu wisten we dit al, al was het maar omdat Paul bij de verbouwing van z’n toenmalige huis een bierkelk had gevonden die uit ca 1750 moet zijn geweest. een ‘pannis kelk’ ( van pannis bier…)

In het boek stond ook nog een oude tekening :

Blogfoto`s 045

en als we even inzoemen zien we, links van het woord Vinckenhuis de tekening van het huis met  er boven een bakhuisje, waarschijnlijk iets links van waar nu het Hans& Grietje huisje staat. De tekening moet volgens mij uit eind 1700 zijn .

Blogfoto`s 047

In het boek stond ook nog dit:

Blogfoto`s 046

beetje lastig te lezen maar er is inderdaad sprake van een ‘bakhuus’.

Ik hoop dat dit voor de ‘Noabere va Viele’, de heemkunde club uit Vijlen, aanleiding zal zijn om hier ’s in te duiken. immers, ’t panns, waar in ons huis ligt, schijnt het alleroudste stuk van Vijlen te zijn. Wellicht tijd voor een metaaldetector…

Mooi he? Hoe een toevallige ontmoeting je kan leiden naar een boek in een kroeg van een naburig dorp dat begint met…jouw huis….

Het was een mooi weekend. Niet helemaal wat ze beloofd hadden maar vandaag werd alles goed gemaakt!

Ik wens je een mooie week. Zelf ga ik woensdag naar Texel….. (da’s best een eind realiseer ik me nu….) voor een presentatie, Wellicht nog even langs bij Landal Sluftervallei….. als ik de boot maar haal.

En deze meneer? Die wacht straks tot ik terug ben om samen weer te ballen…

Blogfoto`s 076

 

Fijne week allemaal. De lente is nu écht begonnen, geniet ervan, doen wij ook hier in Zuid-Limburg!

groet,

XBas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachtes over “Een toevallige ontmoeting met een bijzondere ontdekking, het Mistery van Maecke en de toren is open!

 1. Ineke 3 april 2016 / 21:22

  Ik geniet iedere keer weer van je verhalen. Vijlen is onze favoriete vakantiestek (camping op Melleschet) en over 3 weken mogen we weer gaan genieten van een heerlijke vakantie daar. Wie weet komen we je tegen op wandeling met onze honden.

  Like

 2. Edwin Koek 4 april 2016 / 05:46

  Mooi verhaal van een levensgenieter!

  Like

 3. Edwin Koek 4 april 2016 / 05:47

  Mooi verhaal van een echt levensgenieter!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s