Gaan we weer verhuizen? De Heerlijkheid Curaçao?

recente fotos incl curacao 111

Het zal je wel niet ontgaan zijn dat we op vakantie zijn geweest. Voor het eerst in 2,5 jaar overigens. Krijg je niks van hoor, even geen vakantie, zeker niet als je in het mooie Zuid-Limburg woont. Maar ik moet zeggen, 2 weken lang zon,  30 graden en een heerlijk windje midden in deze natte winter, is gewoon een groot cadeau! We vonden dat we het wel verdiend hadden na 2,5 turbulente jaren met baan opzeggen, renoveren, opstarten, verhuizen, Lim-burgeren, hart gedoe, hersenschudding van Jeannette,etc. Vandaar dat we je even meenemen in ons vakantie foto boek. Deze keer dus meer een soort …eh…Flog dan Blog..

We verbleven in http://www.janthielresort.com  Een uitstekend resort bij, hoe kan het ook anders, de Jan Thiel Baai. Onze gastheer was Sander Winterberg ( best grappig eigenlijk als je zo heet in dit prachtige klimaat!)

Een uitstekend resort  met zwembad, restaurant en bovenal rustig gelegen en op loopafstand van diverse restaurants. Van hieruit reden we bijna elke dag wel richting de mooie stranden die aan de andere kant van Willemstad liggen.

Overigens schrok ik wel bij aankomst. Dacht even dat ik in Gambia aan kwam. Mijn hemel, best veel plastic afval tijdens de rit vanaf het vliegveld. En dat verwachte ik gewoon niet. Tja, en dat is toch het begin van de customer journey… Onbegrijpelijk dat mensen zo met hun eigen habitat omgaan. Zeker als toerisme een van je belangrijkste bronnen van inkomsten is. Hetzelfde geldt ook voor zoiets als afvalscheiding en recycling. Wordt in Nederland 97% van het glas hergebruikt, hier gaat alles gewoon bij elkaar.glas, eten, plastic, ALLES ! En er wordt niets gerecycled. Nu is Curaçao nogal Nederlands. Ik vond het zelfs héél erg Nederlands.Té Nederlands met bij veel horecazaken wel heel veel dezelfde blonde jongens en meisjes stagiaires  Maar op het gebied van Nederlandse duurzaamheid zie je weinig tot niks  terug op dit Caribische eiland. Zelfs geen zonnepanelen!! En die zon schijnt hier flink en alles is gratis! Maar ja, als benzine nog geen 70 cent kost, is de motivatie niet heel erg groot. Toch zou Curaçao een geweldig mooi voorbeeld kunnen zijn voor de hele regio om duurzaamheid tot speerpunt te maken. Zet er een recycling fabriek neer,( afval = business !), stimuleer zonne energie en het eiland kan wellicht bijna C02 neutraal functioneren. De grote vraag is: wie pikt dit op en maakt dit belangrijk! (benieuwd naar je reactie trouwens op dit onderwerp)

Tot zover maar even m’n kritische noot, verbazing en zorg als ik op zo’n eiland ben. Want we kwamen om te genieten en niet om de wereld te veranderen.. En genieten kan daar..scroll even door m’n vakantiefoto’s en #vakantaseer even mee…

recente fotos incl curacao 120

recente fotos incl curacao 190recente fotos incl curacao 139

recente fotos incl curacao 238recente fotos incl curacao 266recente fotos incl curacao 273recente fotos incl curacao 221

Ja, hoe blauw wil je het hebben hé? Het is echt zoals in de brochure!. We hebben ook nog een bezoek gebracht, per boot, naar ‘Klein Curaçao’. Een schitterend onbewoond eilandje op 1,5 uur varen.  De tocht was turbulenter dan de 10 uur vliegen bij elkaar en we kwamen net op tijd aan zal ik maar zeggen pfffff. Diverse mede passagiers hebben er in ieder geval voor gezorgd dat de vissen onderweg genoeg te eten hebben gekregen….Maar het was de moeite waard! Sterker, een aanrader! Op het eiland stond ook een verlaten vuurtoren uit ca 1875.

recente fotos incl curacao 262

recente fotos incl curacao 257

en een gestrand vrachtschip zorgt voor een bijzonder beeld alhoewel het elk jaar wel kleiner wordt…

recente fotos incl curacao 249

recente fotos incl curacao 248

Dit jacht heeft de haven op curaçao ook niet gehaald… (gratis af te halen)

recente fotos incl curacao 252

Ondertussen ging in Vijlen uiteraard alles door! Onze vrienden Han en Manja zorgden voor de gasten (Full House) én Boy. Sterker nog, Boy heeft nog nooit zo veel gewandeld! (en Han ook niet !!)  Manja is sinds enkele jaren een getalenteerd fotograaf ( heeft ook veel voor Landal gefotografeerd) en kon helemaal los in de mooie Zuid-Limburgse omgeving, wanneer ze tenminste niet aan het vliegen was als stewardess..

recente fotos incl curacao 343

 

recente fotos incl curacao 333

 

recente fotos incl curacao 201

Inmiddels begonnen wij Curaçao goed te leren kennen. Daarvoor moesten we wel eerst flink  verdwalen want de bewegwijzering is zo ongelofelijk beroerd! Een tweede tip voor dit eiland: als je graag toeristen wilt hosten, zorg er dan voor dat gasten zich welkom voelen en help ze, met goeie borden! Dankzij een tip van andere gasten voor een geweldige app : ‘maps.me’, soort TomTom zonder dat het data gebruikt, konden we sinds onze dwaling weer alles vinden…Ook erg handig in andere delen van de wereld!

Door CHATA , ( Curaçao Hotel and Tourism Ass) was ik ook  uitgenodigd om mijn presentatie over “Hoe word je het Klantvriendelijkste Leisure Bedrijf van Nederland” te geven. Zie nu pas de foto die Jeannette heeft gemaakt vanaf de eerste rij.. Hij heeft wel iets symbolisch met dat licht want ik moest 60 minuten stoppen in een half uur!…en dan begin ik dus licht te geven lijkt het wel !!! De 80 aanwezigen vonden het in ieder geval erg inspirerend en vooral over #hostmanship wilde men meer weten! Dat geeft energie!

recente fotos incl curacao 176

De nieuwe minister van Economische zaken en Toerisme was ook aanwezig. Op z’n nachtkastje ligt nu het boekje  ‘From boss to host!”. Weet zeker dat hij er iets aan heeft..

recente fotos incl curacao 172

En tijdens de borrel was er even tijd voor een foto . Met links oud Landal collega Edward Suares, sinds jaren de grote marketing man voor Curaçao in Europa en rechts General manager en onze top gastheer van het Livingstone Jan Thiel Resort, Sander Winterberg

recente fotos incl curacao 182

Wat ik al schreef, Curacao heeft wel een zeer hoog Nederland-gehalte. Niks mis mee (soms voelde het alsof ik in Bloemendaal was tijdens een wel erg mooie zomer)…. maar wij willen graag échte locals zien en ontmoeten. Hetzelfde geldt ook voor het eten.  Dus weer op naar Willemstad waar je absoluut moet hebben gegeten bij Plasa Bieu, de overdekte oude markt waar nog authentiek wordt gekookt.

en voor wie het menu alvast in wil kijken….

recente fotos incl curacao 311

En al wandelend langs de vele gekleurde huizen in de wijk Pietermaai (ook leuk om te verblijven trouwens: ‘Scuba Lodge‘ of dineren ‘BijBlauw‘) kwamen we ook dit pand tegen, een mooi opknappertje voor Han!

recente fotos incl curacao 115

Once you break the walls that’s been holding you captive, your journey to explore the world can finally begin. Nou, hoe mooi is die als jezelf het roer hebt omgegooid !

Ja en tot zover een kijkje in m’n vakantiefoto’s van Curaçao.

Terug in Vijlen werden we ontvangen door Boy die van blijdschap bijna z’n achterwerk eraf schudde. En er stond een heerlijke taart klaar…met onze vriend  in grote verwachting van het feit óf er iets over zou blijven…niet dus….

recente fotos incl curacao 350

Daarna een flinke wandeling in het bos en zowaar, de zon scheen even! En ik moet eerlijk zeggen, ik was blij hier in deze omgeving weer thuis te zijn. Hoe mooi het weer daar ook was, een aantal prachtige stranden gezien, dit Zuid-Limburgse gebied is gewoon….schitterend. Nee, we gaan dus zeker niet verhuizen en er komt ook geen Heerlijkheid Curaçao.

 

Want hoe leuk is het als er een dag na aankomst door een windvlaag een boom(pje) omvalt en je heerlijk staat te zagen zodat de wandelaars er weer door kunnen? En als ik deze foto`s van Manja zie krijg ik ook weer helemaal zin in een Limburgse lente en zomer!

recente fotos incl curacao 099

recente fotos incl curacao 161

Het was een heerlijke vakantie. Veel zon, veel licht, veel groen, veel bloemen en heerlijk om weer thuis te zijn in de Heerlijkheid Vijlen. Komende weken zitten we helemaal vol met diverse groepjes die komen vergaderen in het grote huis, lekker gaan lunchen en dineren in de buurt, kortom we mogen weer gastheer en gastvrouw zijn. Daarnaast staan er diverse spreekbeurten in de boeken voor allerlei verschillende bedrijven met dinsdag a.s een inspiration Day met de VVV Zuid-Limburg, leuk!

De batterij is volledig opgeladen.

recente fotos incl curacao 226

En mocht het weer even ietsje minder zijn, dan hoef ik alleen maar even naar deze foto’s te kijken en  m’n ogen te sluiten…

Op naar een mooie lente!

recente fotos incl curacao 332

 

Fijne week allemaal!

Bas

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachtes over “Gaan we weer verhuizen? De Heerlijkheid Curaçao?

  1. arjandecaluwe 6 maart 2016 / 16:47

    Gratis tips.. Ben benieuwd naar wie ze oppakt 😉

    Like

  2. Jacques 6 maart 2016 / 16:51

    Wat fantastisch geschreven 🙂 En blij dat jullie voor Limburg behouden blijven 🙂

    Like

  3. Emiel 6 maart 2016 / 17:18

    Leuk om deze keer een tikkeltje tropisch verslag te lezen! Mooie foto’s ook 👍 en een beetje herinnering aan onze eigen vakantie op Curaçao in 2015 ☺

    Like

  4. Maud 6 maart 2016 / 21:35

    Toch worden er wel zonnepanelen geïnstalleerd. Mijn zwager doet dit op Curacao en het wordt steeds drukker.
    En inderdaad kan het een hoog Nederland gehalte hebben. Wij verblijven dan ook altijd bij familie in de gewone woonwijken. Maar al met al vind ik het een heerlijk eiland.. Hoewel wij andere belangen hebben ( bezoeken van familie). Nog even aftellen en dan mogen we weer 🌞

    Like

  5. Jonito 6 maart 2016 / 22:15

    Bas, mooi verhaal en inspirerend. N.av. Je verhalen blijf ik wegdromen en wie weet sta ik/wij binnenkort weer voor je deur😎

    Like

Plaats een reactie