Onverwachts het ziekenhuis in,De ‘Kei van Vijlen’en 1000 bomen…

zin5

Tja, laat ik beginnen met te zeggen dat ik me heel bewust heb afgevraagd of ik dit ging vertellen. Ik heb het in ieder geval met vol verstand niet op Facebook gezet want ik had geen zin in Likes ( waar blijft de ‘unlike’?) en tientallen reacties, hoe goed ook bedoeld. Maar ik vind dat ik in deze persoonlijke blog niet alleen de ‘bright side of life’ moet laten klinken. Vandaar dat ik dit wel wil delen.

Twee weken geleden, m’n vorige blog was de deur nog niet uit, kreeg ik wat last van druk op de borst. Ruim 3,5 jaar geleden ben ik gedotterd en voorzien van een 3-tal stents. Zoals bekend, was deze ervaring ook een van de redenen om voor een minder hectisch en stressy bestaan te kiezen. Ik ken dus het gevoel als het mis is daar bij dat hart. Sterker nog, je voelt na zo’n ervaring werkelijk alles. Dat is ook meteen het probleem: je vertrouwt je eigen lichaam niet zo meer maar je leert er wel goed naar luisteren. De volgende dag was het gevoel er nog. ’s middags had ik in Landgraaf een vergadering met de VVV zuid Limburg. Ik kon het niet voor me houden en eigenlijk was ik op zoek naar de woorden ‘wegwezen hier, ga naar de dokter!” Nu lag Heerlen naast de deur dus hup naar eerste hulp voor een hartfilmpje etc

ziekenhuis

Ik lag tegenover de controle post. Ik dacht meteen “het lijkt het Glazen Huis wel!” Nou ja, ik was in goede handen!

Na wat bloedtesten, hartfilmpje en weer bloedtesten ( “alles ziet er prima uit”, ’s avonds de fietstest. Ik voelde me prima, nergens last, goeie conditie klaarblijkelijk! “Helaas meneer Hoogland, nachtje over blijven want we zien toch wat gekke dingetjes… we gaan morgen verder kijken…” Pffff men, dat was echt even schrikken. Daarvoor was ik niet naar Zuid-Limburg gekomen. Daarvoor had ik m’n baan niet opgezegd. Dit avontuur is pas net begonnen! Echt, ik was redelijk in de emo-pinarie. Ik wil hier oud worden, genieten met Jeannette van dit mooiste stuk Nederland,onze leuke gasten, dit geweldig fraaie huis, vrienden. Ik had alle tijd om de “gevoels 8 baan” te nemen. Gelukkig viel ik snel in slaap wetende dat de aardige verpleegkundigen me in de gaten hielden.

De volgende dag kreeg ik een hartkatheterisatie. Was daar best blij mee. Ze gaan dan via je pols met een soort V snaar naar je hart (geheel pijnloos!) en met contrastvloeistof zien ze óf en waar de verstopping zit. Nu ga ik niet hier m’n hele mdische dossier op tafel leggen maar een eerder aangebrachte stent was dicht geslibt! Helaas lukte het niet die direct te dotteren ( met een ballonetje de prut aan de kant duwen) dus met een beurse arm alsof er een olifant op had gestaan terug naar m’n kamer. Maar eerst uiteraard even lekker eten…

eten

Echt, het was prima! Jeannette was inmiddels ook op bezoek geweest uiteraard en nam de auto weer mee terug. Deze dag poging 2 om te dotteren ditmaal via de lies want m’n arm was “Buiten Dienst”. Dit ging allemaal goed, snel en pijnloos. Logisch ook want er zitten geen zenuwen in je bloedvaten (anders zou je de hele dag je bloed voelen stromen, best gek!) Intussen was het werkelijk prachtig zonnig weer in Zuid Limburg met voorjaarstemperaturen! Het uitzicht op het glooiende Heuvellandschap was dan ook bij tijd en wijlen…adembenemend:

ziekenhuis2

Na nog een nachtje Heerlen mocht ik weer naar huis. En als eerste werd er een bloemetje bezorgd door de VVV Zuid Limburg! #aardigzijnkostniks!

In januari voor controle terugkomen graag en dan kijken we verder… Tja en daar sta je dan. Zit je positief te bloggen, hebt het over een top bloeddruk, loopt veel,en mooi 81 kilo en de boel staat toch op z’n kop. Want met m’n diabetes2 erbij zit je toch niet in de goeie hoek. Het goede nieuws is dat er nog best wat van de bourgondische levenstijl af kan. Nog beter letten op wat je eet, glaasje wijn minderen, stoppen met dat ‘geniet sigaartje’ en structureel aan fysio sport doen.  We weten allemaal wat je wel en niet moet doen. En we weten ook hoe moeilijk dit is en je snel vervalt in je oude gedrag. Vooralsnog heb ik goed geluisterd naar m’n lichaam. Nu nog even luisteren naar dat stemmetje in m’n hoofd die zegt dat ik hier nog heel lang wil genieten en daar toch echt nog iets extra’s voor moet doen. En in januari horen we wat de gedachten zijn van de cardiologen, geen idee wat die nog in petto hebben… Nu voel ik me in ieder geval helemaal goed, behalve bovenin uiteraard. Het koppie staat niet stil zal ik maar zeggen.

Gelukkig was er daarna afleiding genoeg in ons groen dorp! Helaas brak eerst buurman Jo ( in de 70…) z’n been pal naast ons huis op het voetpad naar beneden. Het was glibberig en hij liep als een jonge kievit naar beneden! ROETSJJJJ!!! 6 weken plat! En dat met kerst etc.

Maar de meeste beroering gaf toch wel “de Kei van Vijlen”

kei2

Het begon met een kort bericht in De Limburger (zie boven). Maar al snel werd het gevolgd door een thema in het veel bekeken TV programma ‘Hart van Nederland’ Als je naar de facebook pagina gaat ” Vijlen1000jaar “kun je het bewonderen. En de dag erna kwam De Telegraaf met een groot artikel!

zin4

Het mooie is dat Valkenburg  een beetje met de steen in z’n maag zit omdat hij eigenlijk ergens anders gepland was. Wij hebben nu zoiets van ‘Valkenburg,laat je nu van je sympathieke kant zien en schenk de kei als cadeau voor het 1000 jarig bestaan’ Hij heeft hier al 20 miljoen jaar gelegen dus… Ik ben erg benieuwd hoe de gemeente Valkenburg het oplost. Het is ludiek maar tevens ook een serieuze vraag die voor beiden veel goodwill en aandacht kan opleveren…wordt vervolgd want we hebben nog veel leuke en mooie ideeën in de kast liggen. Het jubileum jaar is lang en de creativiteit is groot in dit dorp!

Afgelopen vrijdag kwam ook de #ZIN uit. Ik heb dit altijd een van de leukste en leeswaardige magazines gevonden. Vorig jaar heb ik hoofdredacteur Nathan Vos het idee aan de hand gedaan een artikel te maken over mensen die het roer omgooien. Ik merkte namelijk in mijn omgeving dat er veel mensen mee bezig zijn maar om diverse redenen niet aan toe komen of de beslissing niet kunnen of willen maken. Hij heeft het erg mooi opgepakt en vormgegeven met Sacha de Boer als fotograaf én ‘role-model’ qua ‘roeromganger’van nieuwslezer naar fotograaf! Als ik Nathan was zou ik er een vaste rubriek van gaan maken met elke maand een mooi voorbeeld. Het kan veel lezers inspireren. De kop is er al voor de rubriek : “Schone lei, nieuw begin”

 

zin6

Ik zou zeggen, koop de #ZIN morgen even in de boekwinkel of kiosk, leuk voor de kerstdagen om effe rustig te lezen!

En dit was Sacha trouwens bij mij in de struiken toen ze deze foto`s nam:

Ondertussen nadert ook hier in #Vijlen ook de kerst. Sterker nog, hier in Zuid-Limburg is alles veel eerder in kerststemming en ging het Sinterklaas gedoe een beetje aan ons voorbij. Dit alles onder invloed van het aangrenzende Duitsland waarvan de invloed hier groot is en ze geen idee hebben wie Sinterklaas is… Dus de lampjes branden buiten en binnen heeft Jeannette zich helemaal uitgeleefd!

kerst

De komende weken zijn dan ook helemaal volgeboekt. Met Oudjaar zelfs gasten uit ‘downunder-collega’ Sydney! Hoe leuk is dat! Deze dagen komen ook de eerste aanvragen en verzoeken binnen voor de zomer. Zowel voor ‘Hans& Grietje  als het grotere huis ‘Lomberg’ is er al de nodige zomervakantie belangstelling. Tja, uiteindelijk kunnen we maar 2 x 8 gezinnen een week laten genieten in de zomer en dan is het vol! Ik verheug me erop als straks het weiland definitief van ons is, om de lange picknick tafel in de boomgaard te zetten. Toscane maar dan ietsje dichter bij! Dus mocht je komend jaar écht onze zomergast willen zijn, mail ons dan op info@deheerlijkheidvijlen.nl en kijk vooral even hier  : http://www.deheerlijkheidvijlen.nl

Leuk trouwens als je deze link wilt doorsturen naar je leukste vrienden voor wie dit wellicht dé plek is!

Tijd dus om even kort terug te blikken. Het was een geweldig leuk jaar!! Een jaar waarin wij ongelofelijk veel hebben kunnen beleven en waarover ik veel heb kunnen schrijven. Verbouwen, veel spreekbeurten in den lande, mooie zomeravonden, Vietnamees eten, Henk de Woelmuis, leuke gasten, limburgeren, genieten, teveel om op te noemen. Gewoon een heel nieuw leven begonnen in dit mooiste stuk van Nederland. Vandaar even een paar fotootjes uit eerdere blogs “to keep the memory”

Op naar de kerst! Eerste kerstdag naar schoonmoeder Ans (92!!) Zonen Hidde en Jip met vriendin Romy komen 2e kerstdag en 3e kerstdag is Jip jarig, gezellig! Samen aan tafel, samen genieten. En van 2016 gaan we ook gewoon een geweldig jaar maken! Niks geen gesomber, ‘kump good’ zeggen ze hier (ongeveer goed, toch?)

We gaan in ieder geval 1000 jaar Vijlen vieren! Een van de activiteiten is dat we dit dorp nog meer gaan vergroenen! We hebben bedacht dat we minimaal 1000 boompjes gaan verkopen en aanplanten. Voor 25 euro kun je een boompje kopen en je ontvangt hiervoor een “Millennium boom Certificaat” Later in het jaar gaan we met diverse instanties bekijken waar we die gaan planten. Wellicht worden het hoogstam fruitbomen, dan zijn  ze wat duurder en planten we er wat minder. Ik zou het geweldig vinden als je, als lezer van deze blog, een boompje wilt kopen. ( ik heb namelijk gezegd dat we er veel meer gaan verkopen dus ik heb wat hulp nodig….) Je kunt je aanmelden op de site http://www.vijlen1000jaar.nl en in januari wordt contact met je opgenomen.

Omslagfoto_facebook2

Beste mensen, fijne kerstdagen, een mooie Oudjaars avond en tot in het nieuwe jaar! Dank voor het feit dat jullie dit allemaal lezen op de zondag, geeft veel energie en plezier!

Adië! Tot gauw! XXXbasmetkoe

 

 

12 gedachtes over “Onverwachts het ziekenhuis in,De ‘Kei van Vijlen’en 1000 bomen…

  1. Peter 20 december 2015 / 16:21

    Heftig begin van je blog, maar gelukkig is het goed afgelopen en is de rest van je blog positief en vol plannen!

    Like

  2. SonjaStoel 20 december 2015 / 16:52

    Hoop dat begin 2016 blijkt dat je weer helemaal in orde bent. Fijne feestdagen!

    Like

  3. René Vrehen 20 december 2015 / 17:45

    Bas, zou je aub voor ons 3 boompjes willen reserveren, Alvast bedankt, Martín, Wilson en René.

    Like

  4. Patrick 20 december 2015 / 17:46

    Sjongejonge,Bas. Dat is schrikken! Geniet voor nu van de feestdagen en laat de medici ervoor zorgen dat je nog minimaal 25 onbezonnen kerstdagen kunt vieren! Dank voor het delen!

    Like

  5. Bregje 20 december 2015 / 17:54

    Wat een schrik Bas! Gelukkig goed afgelopen en weer lekker thuis! Fijne kerstdagen en een mooi 2016!

    Like

  6. Ella Poeser 20 december 2015 / 18:24

    Was ff schrikken Bas maar ben superblij dat het “mee viel”. Nu lekker gaan genieten van de mooie momenten met je dierbare en op naar een mooi, leuk en weer bijzonder 2016. Ps, geniet van je leuke blogs

    Like

  7. Corrie van der Brugge 20 december 2015 / 20:05

    Dat was schrikken Bas. Hopelijk hebben de artsen fantastisch nieuws in Januari.

    Komt zeker goed. Fijne feestdagen en een mooi maar vooral gezond 2016.

    Liefs Corrie

    Like

  8. Yvonne Stam Muilwijk 20 december 2015 / 20:18

    Hé Bas,
    Ademloos je stukje gelezen. Ik had ook al stiekem bij Bruna het stukje in de Zin staan lezen. Zo leuk wat jullie doen. Balen dat het hart dan weer protesteert. Terwijl je zo afgevallen bent. Gelukkig dat je op tijd aan de bel hebt getrokken. Komt vast goed. Heel fijne Kerst voor jou, Jeanette, Jip en Hidde. Hoop echt een keer bij jullie te komen logeren. Groetjes, Yvonne

    Like

  9. Lien esselink 20 december 2015 / 22:18

    Fijne dagen en een gezond en goed 2016!

    Like

  10. Mimamodo 20 december 2015 / 23:19

    Jeetje, ik kan me voorstellen dat je rot schrok! Gelukkig hebbeb ze je snel geholpen en kn je weer van het echt mooie uitzicht genieten!
    Voor jullie ook hele fijne feestdagen en een gezond. 2016.

    Like

  11. Peter 20 december 2015 / 23:20

    Tja ….. het roer om. Gezonder leven en toch dreigt het mis te gaan. Ik hoop dat het roer om het verschil blijft maken Bas. Jouw blog lezen is weer genieten. Dank je voor het delen van jouw belevenissen in down under the Netherlands. Ik wens Jeannette, Jip, Hidde en jou een nog mooier 2016 in gezondheid.

    Like

Plaats een reactie