De koeien ontvoerd, de burgemeester op bezoek en volgend jaar 1000 jaar Vijlen!

Het tempo is hier sinds de zomervakantie aanzienlijk verlaagd. Nu lag het al op het niveau van ‘Dagboek van een herdershond’, een van de vele redenen waarom we hiernaartoe zijn gekomen, maar met die zomerse temperaturen is de vaart er helemaal uit!  Dit geldt helemaal op ons eigen terras. Uit de wind en vol op de zon. We noemen het niet voor niks Saint Viele in de zomer. Een graadje of 4 méér dan weeronline aangeeft op hun app. De enige uitzondering waar de vaart flink inzit is de vrijdag: wisseldag. Alleen in de zomer kun je dan het ‘Hans & Grietje huisje’ en ‘Lomberg’ huren voor een week. Dat scheelt dan  een dag schoonmaken in de hitte. De wisseldag is gewoon een hele drukke dag. Het is dé dag wanneer we de was kunnen ophangen in de tuin aan de ‘draaimolen’. Immers daar wil je je gasten niet mee lastigvallen qua uitzicht…Daarna is het bedden afhalen, stoffen en stofzuigen geblazen, bedden opmaken en gewoon alles schoonmaken. Vervolgens nog een rondje tuin. Met de bosmaaier even het gras fatsoeneren en af en toe de heg even bijpunten. Ook is het de enige mogelijkheid om even flink te keer te gaan met de kettingzaag en kloofbijl. Er ligt nog een halve boom achter het huis die in blokken moet zodat die kan drogen voor de winter van 2016! Ja, het leven bestaat hier wel uit plannen. Anders zou het weleens heel koud kunnen worden zonder droog hout. En met een huis waar 6 open haarden zijn is een voorraad wel handig…

Wanneer na drie uur de gasten arriveren staan we uiteraard klaar voor ontvangst. Omdat hier zo goed als geen auto’s voorbij komen, horen we bijna alle gasten aankomen.  Een van de leukste momenten van de week. Soms rollen de kinderen al pratend uit de auto en soms zeggen ze boe nog ba en moet eerst het ijs worden gebroken. Dat is overigens de taak van Boy die écht blij is als er weer nieuwe gezichten arriveren. Sterker nog, hij vindt het helemaal gezellig als er een hond bij is. Inmiddels weten we dat als het maar tot knie hoogte komt, Boy niet op of om kijkt. Een beetje labrador of ander merk van enige schothoogte, kan wél op een volledige keuring rekenen…

Voor veel honden gasten is, of eigenlijk moet ik zeggen was, de eerste kennismaking met onze 2 koeien links van het huis. Zo nieuwsgierig als de pest ontvangen ze mede de volle auto`s. Maar sinds een paar dagen zijn deze 2 koeien weg. Er is te weinig eten. De droogte hier heeft ervoor gezorgd dat het gras er slecht bijstaat. Sterker nog, er is geen of amper gras. Het schijnt een van de slechtste jaren te zijn volgens de boeren hier. Nou is het boeren bedrijf tegenwoordig al geen vetpot maar voer voor de winter is toch wel essentieel en dat dreigt nu in een fiasco uit te lopen. Soms denk ik, waarom betalen we geen dubbeltje meer voor de melk, dan hebben deze hardwerkende mensen nét even meer ruimte. We willen allemaal dat er koeien buitenlopen maar dit is een serieuze extra kostenpost die we met z’n allen niet willen betalen. Dus nu is de wei naast ons tijdelijk leeg en genieten we van de koeien in de voortuin. zij hebben de mazzel van meer hectaren én een waterrijke beek door het land dat het gras lekker sappig houdt. Tijd voor een mooie koeie foto, genomen door Manja, de vrouw van Han (je weet wel vriend en onze maandenlange klusser hier) Manja heeft ook jaren gefotografeerd voor Landal en maakt de mooiste foto`s met mensen en….koeien dus!

koe

Afgelopen week is ook de burgemeester van Vaals, Reg van Loo, bij ons op bezoek geweest. De burgemeester kwam langs naar aanleiding van het 2 pagina artikel door Mirjam van Twisk in maart dat verscheen in diverse grote regionale dagbladen waaronder Gooi& Eemlander, Haarlems Dagblad en de Noord Hollandse dagbladen: Bas_Hoogland

Na een uitgebreide rondleiding waarbij de complimenten ons om de oren vlogen en we konden zien dat de burgemeester blij was met zo’n kwalitatieve locatie in z’n gemeente werd het nog een alleraardigst gesprek. Op het terras uiteraard want het was weer top weer. We spraken over Cittaslow:

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een wereldwijd netwerk van gemeenten, dat zijn oorsprong heeft in Italië en nauw verbonden is met de internationale Slow Food-beweging.

De Cittaslow-organisatie heeft strenge eisen geformuleerd ten aanzien van het beleid dat gemeenten voeren en ziet ook nauw toe op naleving van deze eisen.De Cittaslow-gemeenten liggen verspreid over de hele wereld, van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Vaals! Andere Nederlandse Cittaslow-gemeenten zijn Midden-Delfland, Alphen-Chaam en Borger-Odoorn. De burgemeester kon het mooi verwoorden en uiteraard spreekt het gedachten goed ons zeer aan. immers, dit is een van de redenen om juist hier te gaan wonen en voor veel mensen is het dé reden om hier even op adem te komen. Spreekt het je aan? kijk `s naar deze korte  video:

Cittaslow

De afgelopen 2 weken was het dus gewoon genieten. Genieten van het weer, genieten van de aanwezigheid van onze zonen Jip & Hidde, genieten van houthakken met 30 graden, genieten op een bankje in de schaduw met een betoverend uitzicht. Los van 2 dagen in het westen voor zakelijke afspraken had ik ook nog de nodige vergaderingen hier in Vijlen. In de zon op een terras uiteraard…Allereerst een interview met het personeelsblad van KPN (20.000 medewerkers) over m’n ‘move’ naar Zuid-Limburg en mijn ervaringen op het gebied van klantvriendelijkheid Ik ben toegetreden tot een groepje locale ondernemers die zich hebben verenigd in ‘Het Bergdorpje’, ( bergdorpje.nl )   een leuke club waaronder andere restaurant CubaLibre, Boscafé ’t Hijgend Hert, Hotel Vijlenerhof en restaurant Buitenlust zitten. Zeer actief en creatief als het gaat om Vijlen op de kaart te zetten. Daarnaast ben ik gevraagd voor de stichting 1000 jaar Vijlen 2016. Ik heb ja gezegd omdat ik er niet meer bij ben als Vijlen 2000 jaar bestaat dus dit is m’n kans en ik val met m’n neus in de boter! Dit aangevuld met een leuke bijeenkomst van de VVV Zuid-Limburg zorgt er voor dat ik aardig aan het ‘limburgeren’ ben. De viering van 1000 jaar Vijlen belooft trouwens erg leuk te worden. Diverse activiteiten gedurende het hele jaar. In september gaan we de plannen presenteren aan B&W Vaals. We gaan er vanuit dat ze flink over de brug komen want een dorp in je gemeente dat 1000 jaar bestaat is natuurlijk een zeldzaamheid! En iets vieren met een lege portemonnee gaat niet dus…

De komende 2 weken ben ik nog steeds met zomerreces. Afgezien van een interview met een verzekeringsmagazine over klantvriendelijkheid (inderdaad, ook hier op het terras…), ligt er nog een kwart boom. En wellicht komen er nog vrienden langs op de terugweg van hun vakantieadres. We gaan dus niet weg want…het is en voelt als vakantie. Het ruikt zelfs naar vakantie. Met of zonder koeien. Iedereen vind het zo op toscane lijken hier.Of Dordogne dus ‘no reasons to travel’. Ik ga ermee stoppen. Jeannette roept nét “weet je dat we gewoon buiten kunnen eten?”Hallo, dan hoef je toch niet weg?

Voor iedereen die nog gaat: fijne vakantie! Voor wie dit leest op z’n vakantie adres: Geniet, geniet!! En voor wie niet in de gelegenheid is om te gaan…. doe je ogen dicht en droom in je hoofd. Echt, ik doe het elke dag en ik word er heel vrolijk van!

Dag allemaal,

groeten vanuit ‘De Heerlijkheid Vijlen’ en fijne zomerse dagen! X

HH-6544

2 gedachtes over “De koeien ontvoerd, de burgemeester op bezoek en volgend jaar 1000 jaar Vijlen!

  1. Anya Niewierra 19 juli 2015 / 18:54

    Leven als God in Frankrijk, maar dan dichtbij… Daar laten jouw verhalen me aan denken…

    Like

  2. Anneke 20 juli 2015 / 18:11

    Wat een lof voor de boeren 🙂 zo zou iedereen er over moeten denken. Mooie blog ondanks de drukte en warmte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s