De eerste gasten, een vergunning voor 5000 euro…en waarom slaap je hier altijd uit…

foto 14

Met het geweldige Landal afscheid nog vers in het hoofd, ging ik vorige week vrijdag naar Vijlen. Helaas moest ik wel zondag middag terug om allerlei grote stukken waaronder dit maffe ‘schilderij’ (net Boy toch?) in te pakken. Buurman Ferry heeft een 7 meter lange bus waar het halve huis in kan. Zodoende reden we maandag morgen met kasten, stoelen en tafels weer richting Vijlen, mooie vulling voor zo’n groot huis en alle kamers. Ook diverse spullen voor het inmiddels welbekende Hans&Grietje huisje. Mijn hemel wat moest er nog een boel gebeuren, dit leek niet te gaan lukken! Maar klusser Han en electro superman Peer gingen lang door en ook Jeannette ging als een ware Assepoester erachteraan met dweil en schoonmaakmiddel. Het kon niet mis gaan….

Op dinsdag stond er een afspraak met de gemeente Vaals. Het is nl. zo dat we nu een gedoogvergunning hebben om het grote huis te verhuren.  Wij mogen zonder vergunning 2 ‘Bed & Breakfast kamers exploiteren Maar dat willen wij helemaal niet, wij zijn een ‘Bed no Breakfast”en willen slechts 5 kamers verhuren als vakantie appartement of als een vakantie huis voor een familie reünie of familie weekend. En door de week af en toe een 2-tje of 4-tje die gebruik maken van de grote geweldige keuken mèt huiskamer.Het grote huis is dus geschikt voor 2-14 pers. Het gesprek was aller vriendelijkst en zeer coöperatief, kan ik niks van zeggen. Maar ik schrok me een ongeluk toen ik hoorde wat de rijksoverheid allemaal wel niet verwacht van een burger. Ik moest een digitaal rapport laten opstellen door een gespecialiseerd bureau (de overheid doet nu alles digitaal en dat kùn je als burger zelf niet eens verzorgen) omdat het hier om een bestemmingswijziging ging van wonen naar recreatief. Deze procedure duurt max. 26 weken. Inclusief de mogelijkheid van bezwaarschriften indienen. O,ja even een oproep aan alle ambtenaren die dit blog lezen: waarom is er in gemeenten alleen een mogelijkheid tot een bezwaar indienen?? Waarom is er geen mogelijkheid voor een positief cq adhesie betuiging? De overheid wil toch dat de burgers meer zelf organiseren, nou, als de buurt positief is over een plan duurt het korter bv. Je kunt overal klagen maar geen complimenten geven, en zo’n ‘enthousiasme schrift’ of ‘aanbevelingsschrift’ ipv een ‘bezwaarschrift’ is gewoon aardiger en positiever. Benieuwd naar reacties van ambtenaren lezers, kan zoiets?

Nou ben ik door m’n werk bij Landal  bekend met lange procedures dus dat is het probleem niet, dat is wettelijk (overigens ook wel `s een idee om dit in te korten, iedereen verwijst er maar naar alsof het normaal is !) Maar ik schrok me een bult van de kosten: ruim 5000 euro ben ik kwijt voor deze vergunning, inclusief het opstellen van het verzoek! . Daar moet ik heel veel boekingen voor binnenhalen om dit überhaupt terug te verdienen!! Voor een particulier is dit toch een klap geld?? Kan dit nou niet anders??? De gemeente zèlf is in ieder geval zeer coöperatief en enthousiast dus dit komt allemaal wel goed maar ik investeer het liever in het huis ipv een papierennota… maar ja…

Op woensdag had ik hier in Vijlen een afspraak  met een groot bedrijf dat graag van mijn diensten en expertise gebruik wil maken van  op het gebied van klantvriendelijkheid, een leuke klus waar ik veel zin in heb èn waarbij ik wellicht een aantal medewerkers ga ontvangen…in “De Heerlijkheid”. Het lijkt me trouwens erg leuk als bedrijven hier met hun MT of directie 2 dagen komen vergaderen, krijgen ze mij cadeau voor een  dagdeel waarbij ik mijn kijk geef op klantvriendelijkheid. Daarna een goeie wandeling met Boy, een heerlijke fles wijn bij de open haard, eten in een van de vele restaurants van Vijlen op loopafstand van ons huis en volgens mij gaan ze dan vol energie en inspiratie de volgende dag weer aan de slag! Hoe origineel wil je je hei …nee….heuvelsessie hebben? Een rechte lijn is niet altijd sneller…en zeker niet leuker…:-)

foto 13 boy

Donderdag en vrijdag stonden geheel in het teken van de eerste gasten in het H&G huisje. Die boeking stond nog van de vorige eigenaar en omdat ze in 25 jaar ruim 40x! in dit huisje hebben gelogeerd namen we de boeking over. Overigens regende het donderdag en vrijdag zo dat er water via een afvoer de nieuwe keuken in kwam. Nee hè??? Gelukkig was het euvel snel op te lossen en werkelijk 5 minuten voordat de gasten kwamen was het droog %$#@#$%$#@

En toen kwam het ‘moment suprème’:

“gaan jullie mee, laten we jullie het huisje zien…”

De allereerste gasten, Trees & Lex, 50-ers uit Amsterdam, kwamen met bloemen aan (#aardigzijnkostniks!!) Na de incheck (doen we gewoon aan de lange tafel met een bakkie koffie hoor) lieten we het H&G Huisje zien. Jeannette had gebuffeld om alles schoon en klaar te krijgen! De ‘oh’en ‘ah’s waren niet van de lucht. Bijzonder hoor, ik heb jaren ruim 12.000 huisjes verhuurd waaronder ook hele bijzondere maar ik was zo ‘hyper’, dit was ons huisje !!! En Trees en Lex waren ongelofelijk enthousiast!! Wat een oog voor details, ‘geen boerderette’, ‘de juiste snaar’ nou ja, zo kan ik nog wel even door gaan. Kijk daar doen we het dus voor: wij willen die fonkeling zien, dat èchte genieten. Het is niet goedkoop bij ons maar dan hèb je ook iets bijzonders! Quality time in een ècht bijzonder gelegen huisje!

foto 1foto 4foto 5foto 2

En nog bijzonderderder: het is hier zò stil….dat je je Iphone HOORT leeglopen, ècht! Je hoort hier NIKS. Zelfs de kerkklok hoor je na 2x niet meer. Er komt hier, we liggen aan een doodlopende weg èn tevens wandelpad, èèn auto per dag langs, en dat is de postbode!!! Nee, als je ècht wilt uitslapen en bijkomen: je moet hier zijn 🙂

Ondertussen heb ik zoon Jip ook opgehaald van de trein in Heerlen na een lange tocht met veel vertraging uit Amsterdam. De Hotelschool ging dicht dus tijd om ‘te crashen’bij paps en mams. Op de vraag waarom die zo weinig doet hier kreeg ik te horen ‘ik ben hier toch op vakantie??’ ja ja #NOT ! Houthakken graag, er ligt een hele boom achter!!!

foto 3

En terwijl ik Boy uitliet en bovenlangs de kerk liep keek hij mij aan en keek daarna naar hèt café tegenover de kerk. ‘A gen Kirk’ Gaan we niet naar binnen? Hij trok me serieus naar de voordeur en bleef daar staan…maar op het bordje aan de deur stond: ‘open zolang het licht brand’…maar ja…het was inmiddels donker…heel donker…tijd om te gaan slapen en morgen weer….heerlijk uitslapen in het rustige Vijlen.

Tot volgende week en alvast hele fijne feestdagen!

PS O,ja, en mocht je willen overnachten in het tè leuke Hans&Grietje Huisje, gewoon ouderwets even mailen naar hoogland@casema.nl (de site is nog niet klaar…..:-)

groet! Bas

9 gedachtes over “De eerste gasten, een vergunning voor 5000 euro…en waarom slaap je hier altijd uit…

 1. Henny 21 december 2014 / 22:43

  Bas weer een gaaf stuk om te lezen ook jullie fijne feestdagen!

  Like

  • Geert Han Heijstek 23 december 2014 / 00:09

   Ha die Bas,
   Mooi inkijkje in je nieuwe avontuur.
   Had nooit gedacht dat je Landal zou verlaten.
   Bijzonder hoor.
   Veel succes en plezier met deze uitdaging. Wat een verandering man.
   Groet, Geert Jan

   Like

 2. Ruud van der Leij 21 december 2014 / 23:55

  Leuke herkenbare blog, veel succes!

  Like

 3. sonjastoel 22 december 2014 / 01:10

  Poeh toch een hele onderneming (letterlijk en figuurlijk) – wat mooi dat jullie nu de eerste gasten hebben. Hele fijne feestdagen!!

  Like

 4. Peter 22 december 2014 / 17:11

  Dat Boy al zo gewend je daAr naar binnengaat zegt genoeg!
  Wens je het fijne dagen, een goed 2015 en een goede bezetting al is het alleen al voor de vergunningskosten…..

  Like

 5. Arjan 24 december 2014 / 21:14

  Weer tè leuk om (niet) te lezen.

  En die kortere procedures gaan je vast lukken 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s